A részben kormánypárti, részben ellenzéki vezetésű önkormányzatok közös közleményben határolódott el minden olyan rendezvénytől, amelyen önkényuralmi jelképek viselésével gyalázzák meg szélsőségesek az áldozatok emlékét.

Példátlan lépésre szánta el magát három budai kerület polgármestere. A fideszes vezetésű XII. kerület az ellenzéki vezetésű I. és II. kerülettel közösen határolódott el az úgynevezett „Becsület napi” felvonulástól.

A három budai önkormányzat közös közleményben emlékeztetett arra, hogy a hetvenöt évvel ezelőtti hadművelet következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. „Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat fontosnak tartja a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében az eseményre saját programokkal készülnek. A három önkormányzat 2020. február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül.” – jelentették be.

A közleményből kiderül, hogy a kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze. „Az ő személye garancia arra, hogy a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek.” – tudatták a városvezetők, majd kiemelték, hogy a három önkormányzat elhatárolódik minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be:

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét. Budapest ostromában körülbelül 120.000 katona és közel 40.000 civil vesztette az életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni. Emlékezni mindenkire, aki a harcok során pusztult el, és figyelmeztetni, hogy hová vezet a szélsőséges ideológia és a gyűlölet.”

zsido.com