Budapest, 2013.12.12. – Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra kezébe vegye az igazságszolgáltatás és közigazgatás a Kuruc.info ügyét. Elfogadhatatlan, hogy egy pitiáner szennylap eltüntetésével kapcsolatban tehetetlenséget ámítva széttárják kezüket a rend és igazság magyarországi intézményei, amikor a kellő politikai akarat birtokában a kérdésnél lényegesen összetettebb feladatok megoldásában is kellően hatékonynak bizonyulnak.

A kezdeményezésünkre életre hívott Tett és Védelem Alapítvány (TEV) csak az utóbbi 4 hónapban 4 feljelentést tett, melyből kettőnek a nyomozását felfüggesztette a rendőrség arra hivatkozva, hogy habár a bűntény (rágalmazás,  holokauszttagadás) gyanúja fennáll, az elkövető kiléte az eljárásban nem volt megállapítható.

Azzal, hogy a rendőrség még bírósági szakaszba sem engedi a folyamatban lévő feljelentéseket, tulajdonképpen annak a nagyon egyszerű megoldásnak veszi el még a lehetőségét is, amire hivatkozva fogadta el az Országgyűlés az új BTK-t (2012. évi C. Törvény), melynek 63. § (1) g pontja az intézkedések között rögzíti az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, ami megteremtené a törvénysértő – adott esetben külföldről érkező – tartalmak blokkolásának lehetőségét. A TEV-nek jelenleg is folyamatban van 2 feljelentése, melyek mindegyikében indítványozta ezen intézkedés elrendelését, melyet akkor is végre kellene hajtani, ha az eljárás során az elkövető személye nem volt felderíthető.

Mérhetetlen sok szennyével a Kuruc.info nem csak szégyenfoltja a magyar nyelvű médiának, hanem egyben (nemzetközi) szimbóluma annak a hihetetlen közbeszéd romlásnak, aminek tanúi vagyunk az utóbbi pár évben.

A cselekvés negligálása a bűnt hozza maga után. Ha „az őrszemek mind vakok, semmit se vesznek észre” (Ézsaiás 56:9-10.), akkor ne csodálkozzunk, ha a „a semmirekellő tanú gúnyolja a törvényt” (Példabeszédek 19:28.).  A talmudi zsidó bölcsek megfogalmazásában „nem a tolvaj a hibás, hanem aki rést hagy a falon”.

Dr. Köves Slomó
EMIH
Vezető rabbi

Megszakítás