Etióp nagykövet: „Kár, hogy éppen azt az államot próbálja a világ izolálni, amely ennyit tett az emberiség javára”

Netánjáhu afrikai körútra utazott, és ennek során látogatást tesz Ugandában, Kenyában, Ruandában és Etiópiában. Izraeli miniszterelnök legutóbb közel 30 évvel ezelőtt, 1987-ben látogatott el szubszaharai országokba, amikor Jicchák Sámir felkereste Kamerunt, Togót, Libériát és Elefántcsontpartot.

Indulása előtt Etiópia izraeli nagykövete, Helawe Yosef Mengistu a Jerusalem Post magazinnak beszélt a zsidó állam és a fekete afrikai országok közötti különleges viszonyról. A fő kapcsolódási pont a szegénység és a terror elleni küzdelem. Etiópiának régóta gondot jelent a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása a rohamosan növekvő népesség számára, az Al-Kaidához köthető, a szomszédos Eritrea által támogatott Al-Sabab terrorszervezet pedig az ország biztonságát fenyegeti.

“Izrael nagyon fontos ország Afrika számára. Bebizonyította, hogy képes átformálni polgárainak életét. Izrael szó szerint a hamuból emelkedett ki. Ez az ország példa lehet más nemzetek számára is, melyek le akarják győzni az elmaradottságot. Kár, hogy éppen azt az államot próbálja a világ izolálni, amely ennyit tett az emberiség javára” – mondta Mengistu.

Az izraeli miniszterelnök afrikai útján elsősorban a tudományos, mezőgazdasági és oktatási együttműködés erősítésének lehetőségeit keresik. A meglátogatandó államok azt is jelezték, hogy szívesen tanácskoznának izraeli biztonsági szakemberekkel is.

Helawe Yosef Mengistu
Helawe Yosef Mengistu
A nagykövet elmondta, hogy a kooperáció egyik fontos területe a felsőoktatás. Etiópiában 25 évvel ezelőtt mindössze két egyetem működött, ma pedig 35, összesen félmillió hallgatóval. Tovább szeretnék növelni az izraeli külügyminisztérium által működtetett mezőgazdasági projektek számát is, melyből jelenleg négy működik Etiópiában. Ezek keretében jó minőségű vetőmagot, öntözési technológiát és szakmai képzést nyújtanak a helyi földműveseknek, akik akár meg is ötszörözhetik a terméshozamot.

Izrael számára mindig is fontos volt az afrikai kontinens. A zsidó állam 41 afrikai országgal létesített diplomáciai kapcsolatot, 11 országban nagykövetséget is fenntart, és igyekszik megfigyelői státuszt szerezni az Afrikai Unióban. A szervezet elődjében Izrael már rendelkezett e pozícióval, de az egykori líbiai diktátor, Kadhafi nyomására megfosztották ettől.

Az afrikai országok sokat várnak az Izraellel létesített, szorosabb viszonytól. Amina Mohamed kenyai külügyminiszter legutóbbi izraeli látogatásakor kijelentette, hogy a legtöbb fekete afrikai ország közeli barátságra törekszik a zsidó állammal. Izrael elsősorban a diplomácia világában profitálhat az afrikai államokkal kialakított közeli kapcsolatából, mivel azok erősíthetik a zsidó állam pozícióját a nemzetközi színtéren.

Forrás: unitedwithisrael