Köves Slomót, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbiját szerdán a TV2 Mokka című reggeli műsorában kérdezték sávuot, a tóraadás ünnepéről. A rabbi elmondta, hogy sávuot szinte minden évben egybeesik a keresztény pünkösddel, amely ünnep szintén egy „sávuoton” történt.

„A keresztény pünkösd ünnepe is egy sávuoton történt, ezt úgy is fordíthatnánk, hogy a hetek ünnepe”

– magyarázta Köves Slomó.

A rabbi visszaemlékezett a hét héttel ezelőtti pészah ünnepére is, amely előtt szintén vendégeskedett a Mokka adásában. Elmondta, hogy pontosan hét hét telt el a „zsidó húsvét”, vagyis a szabadulás ünnepe (pészah) és a tóraadás, más szóval a tízparancsolat kinyilatkoztatásának ünnepe között.

„Sávuotkor azt ünnepeljük, hogy 3335 évvel ezelőtt a hagyomány szerint, a zsidó nép ott állt a Szináj-félszigeten, a Szináj-hegy lábánál és megkapta a tízparancsolatot – ami ilyen értelemben univerzálissá teszi ezt az ünnepet, hiszen a tízparancsolat azt hiszem, hogy mindannyiunk mai civilizációját nagyon nagy mértékben meghatározza”

-tette hozzá a rabbi.

A hagyomány szerint a Szináj-hegyi tóraadáskor az egész nép jelen volt, annak minden nemzedéke egészen az idők végezetéig. A Tórában szereplő Szináj-, vagy másképpen Chorev-hegy volt az, melynek lábánál a zsidók összegyűltek, hogy meghallgassák a tízparancsolatot.

Szó esett a tízparancsolat fontosságáról is a mai világban, illetve arról is, hogy sávuot ünnepe kilóg a zsidó ünnepek sorából, ugyanis nem a zsidó nép csodás megmenekülését ünnepeljük – ahogyan ezt a legtöbb zsidó ünnepen tesszük – hanem a szövetséget ember is Isten között. Ez a szövetség jelenik meg a tízparancsolatban, amely olyan alapértékeket fektet le, amelyek tudnak relevánsak lenni a mai ember számára is.

Sávuot ünnepén szokás finom édes és tejes ételeket fogyasztani mondta el a rabbi:

„A zsidó hagyomány szerint ezzel azt akarjuk kifejezni, hogy Istennel való kapcsolatunk, szövetségünk annyira kedves és édes a zsidó nép számára, mint a kisbaba és az édesanyja közötti anyatej szövetsége. Érdekesség, hogy virágokkal díszítjük ezen az ünnepen a zsinagógákat. ”

 

A sávuoti virágdísz hét oka

Szokás, hogy ezen az ünnepen otthonunkat és zsinagógáinkat növényekkel, virágokkal díszítjük.

Érdemes megemlíteni, hogy a zsidó misztika szerint, sávuot az ember és Isten házassága. Nézze meg a teljes videót a beszélgetésről.

Ha lemaradt volna a pészahi videóról, nézze meg azt is!

Köves Slomó rabbi a Mokkában mesélt pészah ünnepéről

„A kovásztalan kenyér az alázatot fejezi ki.”

Megszakítás