Azt is bejelentették, hogy Jeruzsálemben nagykövetséget nyitnak.

Az ünnepélyes aláírásra a koszovói külügyminiszter asszony, Meliza Haradinaj-Stubla és izraeli kollégája, Gabi Askenázi között került sor, az előzetes megállapodásnak megfelelően február elsején, hétfőn. A koszovói külügyminiszter az eredeti tervek szerint a zsidó államba látogatott volna az aláírásra, ám Izrael lezárta légiközlekedését a koronavírus-járvány terjedése miatt, így a szükséges dokumentumokat a Zoom-diplomácia szabályai szerint levezetett ceremónia keretében írták alá. Ez volt a világon az első ilyen horderejű ünnepség, melyet a Zoomon tartottak. Az aláírt egyezményt szkennelt formában küldte el a külügyminiszter koszovói kollégájának.

A koszovói külügyminiszter benyújtotta formális igényét a jeruzsálemi nagykövetség megnyitására is. A híradások szerint a képernyőkön ugyan nem tűntek fel, de az irodában jelen voltak a koszovói zsidó közösség képviselői, akik örömüket fejezték ki a „történelmi tett” fölött, mely „örömöt hoz Koszovó lakosságának és a zsidó népnek egyaránt”.

A miniszterek köszönetet mondtak az Egyesült Államoknak a hathatós közbenjárásért. Korábban Haradinaj-Stubla internetes videóüzenetben méltatta a két ország népei közt fennálló barátságot, és arról beszélt, hogy mindkét ország hasonló abban, hogy „az előttünk álló és létünket veszélyeztető kihívások ellenére legyőzhetetlenek maradtunk népként és soha nem adtuk fel és nem veszítettük el a reményt”.

Az Izrael-Koszovó kapcsolatok a Trump-adminisztráció vezette szeptemberi, Koszovó és Szerbia közt létrejött megállapodások keretein belül éledtek fel. A gazdasági megállapodások mellett a normalizációt is célként tűzték ki Izrael és Koszovó között, valamint az is szerepelt a megegyezésben, hogy mindkét, szóban forgó balkáni állam nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Koszovó az első olyan, muszlim többségű állam lesz, mely megteszi ezt a lépést, és megnyitja a nagykövetségét a zsidó állam fővárosában. Ez a két balkáni ország lesz az első két európai állam, mely így tesz, annak ellenére, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága elítélte ezt a szándékot, és figyelmeztette a két balkáni államot, hogy ez a lépés súlyos következményeket vonna maga után. Jelenleg az Egyesült Államok és Guatemala üzemeltet nagykövetséget a fővárosban. Jelenleg diplomáciai iroda megnyitására készülnek, ami a belgrádi hatóságok szerint a nagykövetség Jeruzsálembe helyezésének első lépése lesz.

A helyzet pikantériáját az jelenti, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót független államként, és izraeli diplomáciai források szerint Belgrád csalódott az izraeli-koszovói kapcsolatokban beállott változások miatt. Korábban, még szeptemberben Aleksandar Vučić szerbe elnök bejelentette, hogy a jeruzsálemi nagykövetség megnyitásáért cserébe elvárja Izraeltől, hogy ne ismerje el Koszovót önálló államként, de nem áll útjába alacsonyabb szintű kapcsolatoknak. Ettől függetlenül a jeruzsálemi nagykövetség megnyitása még bekövetkezhet, mivel ez szerepel a Fehér Házzal kötött egyezményben, ám a szerb-izraeli kapcsolatok ezen kívül várhatóan kisebb intenzitásúak lesznek.

zsido.com

Forrás: Jpost, JPost