Az izraeli SuperMeat cég állatok nélkül, őssejtekből előállított baromfihús alapú termékét az Egyesült Államok legnagyobb kósersági szervezete, az Orthodox Union (OU) szakértő rabbijai vizsgálták meg és minősítették kósernek – írja az Arutz7.

„Ezzel az együttműködéssel hidat verünk a zsidó vallásjog és a tudományos fejlődés között, továbbá új szintre emeljük a laboratóriumi húsgyártás lehetőségeit”

– fogalmazott Menachem Genack rabbi, az OU kósersági üzletágának igazgatója.

A laboratóriumban gyártott hús kóserságának megállapításához széles körű vallásjogi és élelmiszeripari jártasságra volt szükség. Az eljárás jól mutatta a judaizmus ősi táplálkozási törvényeinek összetettségét és alkalmazhatóságát a rendkívül gyorsan fejlődő élelmiszerpari technológia területén.

„Fontos volt számunkra a kósersági igazolás megszerzése, mert minden közösségnek elérhetővé szeretnénk tenni a termékeinket. Az OU minősítése történelmi jelentőségű a kóser élelmiszerek fogyasztói számára és példát mutat a laboratóriumi hústermeléssel foglalkozó többi vállalatnak is”

– jelentette Ido Szavir, a SuperMeat igazgatója, aki elmondta azt is, hogy hamarosan a halal, tehát a muszlim étkezési előírások betartását jelző igazolást is beszerzik.

A laboratóriumi hústermelés napjainkban még gyerekcipőben jár, de nagy jövő elé nézhet, hiszen sok olyan ember mondott le a húsevésről, akit elsősorban a nagyüzemi állattartás visszásságai tereltek a vegán életmód felé, de valójában szívesen ennének szenvedés nélkül előállított hústermékeket. A kezdeményezés sikere azon múlik, hogy a termelés felfutásával jelentősen csökkenthetők lesznek-e a költségek, hiszen egyelőre az élőállatokból előállított termékek jóval olcsóbbak a laboratóriumi húsnál. Az Egyesült Államokban idén júniusban engedélyezték a laboratóriumi húskészítmények forgalmazását, az áruházak pedig a közeljövőben kezdik meg az árusításukat.

A kóser háztatást vezetők számára fontos információ, hogy – sokak reményével ellentétben – a laboratóriumban előállított hús az OU értelmezése szerint valódi húsnak számít és nem sorolható a se nem húsos, se nem tejes, vagyis párve élelmiszerek csoportjába. Így tehát a SuperMeat által gyártott hús sem fogyasztható együtt tejtermékekkel. Arra ott vannak a mostanában egyre népszerűbbé váló növényi alapú „húskészítmények”, melyek íze és állaga gyakran szinte megkülönböztethetetlen a valódi húsétól és számos termék kapott már kósersági igazolást.

 

Megszakítás