Új színnel bővült a magyarországi kóser élelmiszerek palettája. J’wish márkanéven kóser tejtermékek kerültek a Kóser Piac élelmiszerbolt polcaira, melyek között friss tej, tejszín, tejföl és túró szerepel eddig. A cég vezetője, Kovács Ávi hosszú évek óta foglalkozik kóser élelmiszerekkel Magyarországon.

Mint elmondta, céljuk, hogy kiváló minőségű kóser élelmiszereket gyártsanak, a helyi közösség számára elérhető áron. Ehhez hazai kistermelőket kutatnak fel, ahol lehetőség van a kóserság előírásainak megfelelő körülményeket biztosítani. Ennek megfelelően a kiváló minőségű tejtermékek is egy hazai tehenészetből kerülnek ki és a leggondosabb odafigyeléssel készülnek.

A termékek kósersági felügyeletét a Budapesti Charedi Bét Din vezetője, Oberlander Báruch rabbi biztosítja, ami azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb vallási követelményeknek felelnek meg. Fuchs Jehosua rabbival, a termékek gyártását ellenőrző kósersági felügyelővel beszélgettünk a kóser tejtermékek gyártásának különlegességeiről.

Mielőtt megadják egy tejüzemnek az engedélyt, miket ellenőriznek?

Amikor egy gyárat ellenőrzünk kósersági szempontból, át kell látnunk a gyártás folyamatát, ismernünk kell a gépek működését. Meg kell vizsgálnunk, hogyan tisztítják őket, milyen hőfokot bírnak a készülékek. Ellenőrizzük, milyen alapanyagokat használnak, illetve azokat milyen kóser anyagokkal lehet helyettesíteni szükség esetén.

Mit jelent a cháláv jiszráél minősítés?

A kifejezés azt jelenti, hogy „zsidó tej”, és olyan tejet, vagy tejterméket takar, melynek gyártását a fejés kezdetétől kósersági felügyelő kíséri figyelemmel.

Mit figyel ilyenkor a felügyelő?

Először azt, hogy minden eszközt megfelelően átmostak-e vagy lecseréltek-e kóserre, hogy csak kóser hozzávalókat használjanak és ne keveredhessen másféle tejjel a kóser termékekhez lefejt tej.

Miben különbözik a kóser tejtermék gyártása a nem kósertől?

Először is maga a felügyelet a különbség, másodszor is kóser oltóanyagot és kultúrát, vagy ízesítőket használnak az előállítás során. Ezeknek a kósersági engedélyét előzetesen ellenőrizzük. A J’wish termékei egy olyan gyárban készülnek, ami egyedülálló a maga nemében, ugyanis részint olyan speciális technológiát használnak, amelyik eleve a kósersági előírásoknak megfelelő szigorúsággal dolgozik.

Mit jelent egy ilyen termék a közösségnek?

Nagyon sokat jelent minden új lehetőség, ami megkönnyíti a kóser háztartást vezetők mindennapjait. Nagyon izgalmas részt venni ebben a munkában, sokat jelent nekem, különösen, hogy ilyen kiváló minőségű, kézműves termékről van szó.

Megszakítás