Ávráhám – sok egyéb pozitív tulajdonsága mellett – különösen híres volt a vendégszeretetéről. A Midrás szerint sátrának mind a négy égtáj felé volt bejárata, hogy a megfáradt vándoroknak ne kelljen keresgélniük, hanem rögtön be tudjanak menni. A Vájérá hetiszakaszban olvassuk:

És megjelent neki [Ávráhámnak] az Örökkévaló Mámré tölgyeinél, ő pedig ült a sátor bejáratában, a nap hevében. És fölvetette szemeit és látta, hogy íme, három férfiú áll előtte; midőn látta, elébük futott a sátor bejáratából és meghajolt a földig. És mondta: Uram, ha ugyan kegyet találtam szemeidben, ne vonulj el, kérlek, szolgád mellett. Hadd hozzanak egy kis vizet, mossátok meg lábaitokat és dőljetek le a fa alatt. Én pedig hadd vegyek egy darab kenyeret, hogy felüdítsétek szíveteket, azután elvonulhattok, mivelhogy elvonultok szolgátok mellett. És ők mondták: Tégy úgy, amint szóltál. És besietett Ábrahám a sátorba Sárához és mondta: Siess, három mérték lánglisztet! Gyúrd meg, és készíts lepényeket. A marhához pedig futott Ábrahám és vett egy fiatal marhát, gyengét és jót, átadta azt a legénynek és az sietve elkészítette. És vett vajat és tejet, meg a fiatal marhát, melyet elkészített és elébük tette; ő pedig állt mellettük a fa alatt és ők ettek. (1Mózes 18:1-9)

A jeruzsálemi Szentélyek idejében a jeruzsálemi lakosok háza mindig nyitva állt a szent városba özönlő zarándokok előtt. A régi időkben a kisebb-nagyobb közösségek egyaránt gyakran üzemeltettek vendégszobát, és a mai napig természetes, hogy a zsidó családok a közösségbe érkező vendéget meghívják magukhoz. Széder este is úgy kezdjük a Hágádá felolvasását: „Mindenki, aki éhes, jöjjön és egyen velünk”.

A vendégfogadás micvája a legfontosabb jócselekedetek közé tartozik. Illik a vendéget bőségesen ellátni, és természetesen illik odafigyelni a speciális igényeire is. Manapság egyre többen szenvednek különböző ételallergiáktól, melyek közül a gluténérzékenység igen gyakori. Most számukra ajánlunk egy receptet.

Gluténmentes pizza

Glutén- és tojásmentes, tejes

A tésztához:

3 pohár gluténmentes, burgonyakeményítőből készült liszt

2 doboz tejföl

1 ek. só

4 ek. olaj

néhány evőkanál víz, hogy összeálljon a massza

A tetejére:

1 pohár paradicsompüré

1 fokhagyma összenyomva

1 ek. olívaolaj

Só, bors, cukor, szárított bazsalikom ízlés szerint

1 fej hagyma

néhány kanál olajbogyó és konzerv kukorica

reszelt sajt

A hozzávalókat tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. Annyi vizet adunk a tésztához, hogy kissé ragacsos, de összeálló tésztát kapjunk. A keveréket egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Míg a tészta pihen, elkészítjük a feltétet: a paradicsompürét kikeverjük a fokhagymával, a fűszerekkel és az olajjal. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, kis olajon megpároljuk. Két pizzaformát vékonyan kiolajozunk, kettéosztjuk a tésztát, majd a lehűtött tésztát nedves kézzel belesimítjuk a formákba. Megkenjük az ízesített paradicsompürével, ráhalmozzuk a zöldségeket, megszórjuk reszelt sajttal, és 15-20 perc alatt 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

 

 

 

 

Megszakítás