A Lubavicsi Rebbének az volt a szokása, hogy kézzel sütött smurá, vagyis őrzött maceszt ajándékozott peszách előtt a híveinek, spirituális ajándékként. Órákon át osztogatta a hosszú sorokban érkező zsidók számára a maceszt, melyről a Zohár, a kabala egyik könyve azt mondja, hogy a „hit eledele”, melynek fogyasztása erősíti a lelket.

A smurá kifejezés arra utal, hogy az alapanyagul felhasznált liszthez való búzát az aratástól, a vizet pedig a sütést megelőző éjjeltől fogva őrzik. A búzát tiszta, száraz napon aratják, és ettől a pillanattól fogva különleges figyelmet fordítanak arra, hogy semmiféle nedvességgel ne érintkezzen. A malmot is megtisztítják, a felszerelést megszárítják, majd a tökéletesen tiszta és száraz környezetben őrölt lisztet szoros felügyelet alatt szállítják a sütödébe, és egészen a felhasználás pillanatáig gondoskodnak arról, hogy egy csepp víz se érje.

A vizet is őrzik, nehogy búzával, vagy más gabonafélével érintkezzen. A sütés előtti este készítik elő (ez a májim selánu, a víz, ami pihent), és tisztán tartják addig a pillanatig, amikor összekeverik az őrzött liszttel, hogy elkészüljön belőle a smurá mácá, az őrzött macesz.

Sütés közben is nagy figyelmet fordítanak arra, nehogy beinduljon a kovászosodás folyamata az elkészült tésztában. Ez a különleges elkészítési mód és a körültekintő őrzés a hit és a szentség magasabb fokát adja a smurá macesznak. A készítők a különböző munkafolyamatoknál rendszeresen emlékeztetik magukat arra, hogy a macesz „lesém mácot micvá” – vagyis a macesz micvája érdekében készül.

És hogy ne csak önmagában fogyasszuk, egy peszáchra kóser padlizsánkrémet kínálunk hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a lubavicsi hászidok a maceszt minden nedves ételtől elkülönítve fogyasztják, nehogy véletlenül beinduljon a kovászosodás folyamata egy át nem sült lisztszem esetében. Ez a gebrocht, héberül srujá kerülésének szokása.

Padlizsánkrém

Tojás- és gluténmentes, párve

1 nagy padlizsán

1 nagy fej hagyma

2 ek. olívaolaj

Só és bors, ízlés szerint

1 nagy gerezd fokhagyma

A padlizsánt meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát felaprítjuk. Az olajat lábosba tesszük, és addig pároljuk rajta a padlizsánkockákat a hagymával, amíg egy kicsit megpirul, barnás színt kap. Ha kissé kihűlt, tálba tesszük, ízlés szerint megfűszerezzük sóval-borssal mellétesszük a nyers fokhagymát, és simára tusmixoljuk.