Búzát arattak, terroristákat lepleztek le.

Két évvel ezelőtt, a nyár közepén egy csapat feketébe öltözött ortodox zsidó érkezett Bnéj Brákból a Negev szélén fekvő Szufa kibuc földjére. Búzát arattak, hogy a következő tavasszal legyen saját, gondosan őrzött gabonájuk a peszáchi macesz lisztjéhez. Aki a legmagasabb kósersági elvárásoknak is szeretne megfelelni, csak ilyen, minden nedvességtől gondosan őrzött lisztből készült maceszt fogyaszt, melynek neve: mácá smurá, avagy smire macesz.

Abban az évben ez a különleges szokás hihetetlen csodával járt együtt, melyről az aratás vezetője, Áháron Számet rabbi számolt be: “Abban az évben éppen a smitá, azaz a szentföldi földművelést tiltó szombat-év előtt voltunk, ezért kétszer annyi gabonát arattunk le, mint máskor. Olyan termőterületet kerestünk, ahol későn vetettek. A Gáza-övezet melletti Szufa kibuc mellett találtunk egy búzamezőt, amelyet szokatlan módon csak január közepén vetettek be, így a rendelkezésünkre állt 800 hektárnyi zöld búza, amely jól bírja a hosszú tárolást.  Nekiláttunk az aratásnak, amikor megjelentek a katonai rendőrség, a titkosrendőrség és a körzeti rendőrség emberei, és azt tudakolták, hogy kik vagyunk. Ekkor már nagyban folytak a gázai hadműveletek, és gyakran láttunk füstfelhőt gomolyogni az övezet felett. A légvédelmi szirénák is sokszor felbőgtek, amíg dolgoztunk. Mi csak pakoltuk a gabonát a teherautókba, melyek Mászmijába, a tisztító üzembe vitték a termést, ahol megtisztították és levették belőle a tizedet.”

A terroristák előbújnak az alagútból
A terroristák előbújnak az alagútból
Két nappal később 13 terrorista jött át Gázából egy titkos, földalatti alagúton, mely Szufa mellett ért véget. A terroristák a kibuc lakosai között akartak vérfürdőt rendezni, és arra számítottak, hogy miután kimásznak az alagútból, a magas búzatáblában el tudnak rejtőzni, és feltűnés nélkül meg tudják közelíteni a települést. Azonban csalódniuk kellett, mert érkezésükkor már az egész termést betakarította Számet rabbi és csapata, így álca nélkül maradtak. Az izraeli hadsereg hírszerző ballonjainak adását figyelő 19 éves katonalány rögtön észrevette a föld alól előbújó behatolókat, és gyorsan értesítette a közelben járőröző katonai helikoptert. A felvételen jól látszik, hogy az alagútból előmászó terroristák hitetlenkedve állnak a letarolt termőföldön és nem értik, hogy hová tűnt az álcát nyújtó búzamező.

Térkép
Térkép
A peszáchi micva betartása így számtalan ártatlan ember életét mentette meg.

Forrás: jewishmom