A kóser étkezés törvényei megkövetelik, hogy csakis olyan tejet használjunk, melyet kóser állattól – tehéntől, báránytól, vagy kecskétől – fejtek.

A tejtermékek előállítását másgiáchnak, vagyis szombattartó kósersági felügyelőnek kell ellenőriznie. Amennyiben az állat megfejését is ellenőrzi megfelelő ismeretekkel rendelkező, szombattartó zsidó, akkor azt a tejet, illetve a belőle készült tejterméket cháláv jiszráelnek, vagyis zsidó tejnek nevezzük. A felügyelet biztosítja, hogy kizárólag kóser állat tejét használják fel, és ne kerüljön semmiféle nem-kóser összetevő a termékbe. A nem felügyelt tejet cháláv nochri, cháláv ákum, vagy cháláv sztám névvel illeti a hagyomány. A kósersági pecséttel ellátott tejtermékeken, vagy tejet tartalmazó élelmiszereken (például csokoládé), szerepelnie kell annak is, hogy cháláv jiszráel-e.

A zsidó hagyomány szerint különlegesen fontos, hogy kizárólag cháláv jiszráel tejet és tejterméket fogyasszunk, mivel ha nem így teszünk, az negatív spirituális hatással bírhat. Még abban az esetben is, amikor komoly nehézségekbe ütközik a zsidó által felügyelt fejési folyamatból származó tejhez való hozzájutás, fontos arra törekednünk, hogy a nehézségek ellenére cháláv jiszráelt szerezzünk, annak pozitív spirituális hatásai miatt.

A Rebbe, Menachem Mendel Schneerson így írt erről a Tánját magyarázó könyvében: Egyszer egy chászid látogatta meg az Álter Rebbét, a ljádi Sneur Zálmánt, a Tánjá szerzőjét, és arról panaszkodott, hogy veje időnként olyan időszakokon megy keresztül, amikor megkérdőjelezi a saját hitét. Az Álter Rebbe azt válaszolta, hogy a fiatalember véletlenül olyan tejet fogyasztott, melyet zsidó jelenléte nélkül fejtek, és ez okozza ezeket a megingásokat. Ilyen nagy spirituális hatása lehet annak, ha valaki nem cháláv jiszráelt fogyaszt.

 

Hamis túrógombóc

Tejes

½ l tej

½ l víz

4 púpozott ek. cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer

18 púpozott ek. búzadara

4 ek. citromlé

1 doboz (200 gramm) túró, vagy cottage cheese

2 tojás

A vizet és a tejet lábosba töltjük, hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát. Nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon, kevergetés mellett, sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk a citromlét, valamint a túrót. Egy lábosban vizet forralunk, a grízes-túrós masszából nedves kézzel gombócokat formázunk, és néhány percig főzzük őket (amíg feljönnek a víz színére). Egyszerre csak néhány darabot főzzünk ki, hogy legyen elég helye a gombócoknak. Szűrőkanállal tányérra szedjük, forrón, tejföllel, vagy karamellel meglocsolva tálaljuk.