„Emlékezzünk a halra, melyet Egyiptomban ettünk ingyen, az uborkára, a dinnyére, a póréhagymára, a vöröshagymára és a fokhagymára” (4Mózes 11:5)

Bár az égi kenyérben, a mannában a hagyomány szerint a világ minden ízét lehetett érezni, a zsidók mégis panaszkodtak Mózesnek, és – ahogyan a Beháálotchá szakaszban olvassuk – halat, hagymaféléket, dinnyét, uborkát emlegettek. A híres középkori tóramagyarázó, Rási szerint ennek az az oka, hogy a világ minden ízét érezni lehetett a naponta hulló mannában, kivéve a fent említetteket. Ehhez egy midrást idéz, mely a Misnával körülbelül azonos időből (a polgári időszámítás szerinti III. század) származó, Szifri nevű gyűjteményben található. Rási így kezdi az idézetet: „Simon rabbi mondta”. Majd ezzel folytatja: Miért változhatott a manna bármivé ezeken az ételeken kívül? Azért, mert ezen ételek ártalmasak a szoptató anyák számára. Azt mondjuk a nőknek: ’A csecsemőitek érdekében ne egyetek se fokhagymát, se hagymát.’ Egy királyhoz hasonlíthatjuk ezt, aki a fiát egy olyan tanár felügyelete alá helyezte, aki figyelmeztette őt, hogy ne fogyasszon ártalmas ételeket és italokat. A fiú nagyon megharagudott az apjára, és azt mondta, hogy ez nem azért van, mert az apja szereti őt, hanem azért, mert azt akarja, hogy ne egyen.

Ha ez így van, miért nem csak a szoptató anyák számára nem volt érezhető ezen ételek íze a mannában? Miért kellett az egész néptől megvonni ezeket a lehetőségeket egy kis csoport kedvéért? A választ a Rási által idézett midrás felütése adja meg: „Simon rabbi mondta”. Simon rabbi híres volt erről, a Talmudban (Szuká 45b) található mondatáról: „Felmenthetem az egész világot az ítélet alól”. Simon rabbi nyilván tisztában volt az egyén kiemelkedő fontosságával, ha úgy gondolta, hogy ő maga elegendő a világ megváltásához. Ezáltal megérthetjük, miért volt számára ilyen kiemelkedően fontos a szoptató anyák csoportja, hogy ne is lássák, amint a nép többi tagja élvezi az uborka, a dinnye, a fokhagyma, a póré- és a vöröshagyma, valamint a hal ízét, amit tőlük a csecsemőjük érdekében meg kellett vonni. Ha egy kis csoport nem kaphat, akkor a biztonság kedvéért ne kapjon senki se.

Ezekből a hozzávalókból válogattunk alábbi receptünkhöz:

Hagymaágyon sült hal fokhagymás uborkasalátával

párve, glutén- és tojásmentes

6-8 halszelet

1 fej hagyma vékonyra karikázva

5-6 gerezd fokhagyma, félbe vágva

1 kisebb póréhagyma felkarikázva

Só, bors ízlés szerint

3 ek. olívaolaj

A felkarikázott hagymát egy tűzálló tál aljára helyezzük. Ráfektetjük a halszeleteket, annak a tetejére pedig a fokhagymát és a póréhagymát. Megszórjuk fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és 35-40 perc alatt megsütjük a sütőben.

Az uborkasalátához tetszőleges mennyiségű uborkát vékonyra szeletelünk. 1-2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomón átpréselünk, vízből, ecetből, sóból és cukorból salátalét készítünk. Az uborkát a salátalébe tesszük, pirospaprikával és borssal igény szerint ízesítjük, és tálaljuk.

 

 

 

Megszakítás