Közeledik peszách ünnepe, receptünkkel a még otthon levő liszt felhasználásához nyújtunk segítséget.

Nincs talán még egy olyan alapanyag, mint a liszt, melyről a Tóra ilyen sokat beszél, és melynek ilyen sokféle használatát mutatja be, írja elő, vagy éppen tiltja meg, attól függően, hogy az évnek mely időszakában, vagy hol tartózkodunk. Legyen szó különféle áldozatokról, ünnepekről, vagy arról, hogy Ávráhám ősapa hogyan fogadta a vendégeit, a kenyér, illetve alapanyaga, a liszt, vagy általában a gabona előkelő szerepet tölt be.

A kóserságban általános szabály a „bátel besisim” (eltűnik a hatvanban), vagyis ha hatvanszoros mennyiségű kóser anyagba kerül az a bizonyos mennyiségű nem-kóser, attól az étel még kóser marad. Nem így a liszttel peszáchkor: egyetlen át nem sült, és ezért kovászosodásra képes lisztszemcse chámeccé – kovászossá és peszáchra teljesen alkalmatlanná tehet egy hatalmas lábosnyi ételt, ezért az ünnep előtt különös elővigyázatossággal kell eljárnunk.

Most, amikor a zsidó háztartásokban lázasan készülődnek peszáchra, gondot fordítva arra, hogy az utolsó szem lisztet, morzsát, egyszóval chámecet is eltakarítsuk a lakásból, hirtelen sokkal jobban odafigyelünk, hogy mit csinálunk a kenyérrel, tészával, kekszekkel, süteményekkel, vagy a sütés-főzés közben ruhánkra tapadt morzsákkal, liszttel. Az otthonunkat tökéletesen meg kell tisztítanunk minden kovászostól, és az utolsó morzsáktól is meg kell szabadulnunk.

A chámec spirituális szinten a felfuvalkodottságot, önteltséget jelképezi, és a peszáchi készülődés közben e negatív személyiségjegytől is igyekszünk megszabadulni. A Szentélyben hetente bemutatott színkenyér áldozata is kovásztalan kenyeret tartalmazott. Mégis: hét héttel peszách ünnepe után a Szentélyben éppen kovászos áldozatot mutattak be sávuot ünnepén, és azt is meg kell jegyeznünk, hogy a chámec maga csak a peszáchot megelőző nap délelőttjétől az ünnep végéig (7 és fél, Izraelen kívül 8 és fél) napon át tiltott, minden más napon élvezhetjük azt.

Mielőtt a zsidók kijöttek Egyiptomból, a tisztátalanság 49 kapuján átmentek már. Ha az ötvenediket is átlépték volna, már nem lett volna lehetséges a megváltás. Ahhoz, hogy e bűnöket kijavítsák, szükség volt a kivonulástól a tóraadásig eltelt 49 napra. Ez az a hét hét, melyeket a mai napig számolunk peszáchtól sávuot ünnepéig, addig emelkedve a szentségben, amíg a peszáchkor szigorúan tiltott kovászos nemcsak elfogadható, hanem egyenesen kívánatos lesz, mivel akkor már isteni parancsra történik a fogyasztása. Ezen a szinten az ember saját büszkesége már nem a felfuvalkodottságot jelképezi, hanem azt az egészséges önbizalmat, mellyel teljes valóját az Örökkévaló szolgálatának szenteli.

Peszách ünnepe hamarosan – két hét múlva, április 19-én – köszönt ránk, ám addig még nyugodtan fogyaszthatunk chámecet. Sőt, igen kívánatos, hogy az ünnep kezdetekor semmiféle chámec ne legyen a házunkban (ami esetleg mégis megmaradt, azt érvényes kovászoseladási szerződés keretében a peszách előtti nap reggeléig el kell adni, és el kell zárni az ünnep idejére).

Gofri

Tejes (a tejes összetevők párvéra válthatók, ld. a receptet)

3 ½ pohár liszt

2 ek. cukor

1 cs. sütőpor

4 tojás

Szűk két pohár tej (párve változathoz használjunk növényi tejet, vagy gyümölcslét)

4 ek. vaj (párve változathoz használjunk margarint)

Csipetnyi só

A vajat lábosban, kis láng fölött megolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összekeverjük. Palacsintatészta sűrűségű keveréknél sűrűbb masszát kell kapnunk. A gofrisütőt felforrósítjuk, és a méretének megfelelő mennyiségű tésztát kanalazunk bele, majd megsütjük. Datolyakrémmel, vagy más édes krémmel, például házi karamellel, vagy magában, lehetőleg még melegen kínáljuk.

 

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287