Kóser gasztro: fűszeres-fokhagymás mini bárchesz

A tisá beávot követő szombat a sábát náchámu, a vigasztalás szombatja. Ezen a napon olvassák a hét vigasztaló prófétai szakasz közül az elsőt, melyet Jesájá próféta mondott Jeruzsálem utcáin. Évszázados szokás különös örömöt kifejezni ezen a napon, valamint hangot adni annak a hitünknek, hogy Isten elküldi a messiást és elérkezik általa a végső megváltás és a valódi vigasztalás. E gondolatok megfelelnek a felolvasott prófétai szakasz tartalmának.

A sábát náchámu hetiszakasza mindig Mózes ötödik könyvének második párásája, a Váetchánán, melyben szerepel a tízparancsolat. Nincs olyan öröm, mint a tóratanulás, a tízparancsolat pedig megtestesíti a szináj-hegyi tóraadást. A Váetchánán szakasz és a hozzá kapcsolódó prófétai rész tehát együttesen a valódi öröm üzenetét hordozzák a számunkra. Vannak zsinagógák, ahol külön erre a szombatra összeállított vallásos költeményeket, úgynevezett pijutokat is felolvasnak a zsinagógai szertartás során, ezzel is kiemelve a nap ünnepi jellegét. Egyes közösségekben szokás, hogy a férfiak megmártóznak a mikvében és az is igen elterjedt, hogy a közösség rabbiját hívják fel a Tórához a felolvasás azon részénél, amikor az ászeret hádibrot, a tízparancsolat következik. A három hétig tartó szomorúságot és az egyre inkább elmélyülő gyászt követően ezzel a szombattal elérkezik az öröm és a megváltás ígéretének időszaka. Elmúlt a gyász elrendelt ideje, újra örömmel kell élnünk az életünket és örömmel szolgálni az Örökkévalót.

Ennek megfelelően vannak rabbik, akik azt tanácsolják, hogy ne egyszerű szombatként, hanem különleges ünnepnapként tekintsünk a sábát náchámura. Főzzünk különlegesebb ételeket, állítsuk össze a megszokottnál nagyobb gonddal a menüt, hiszen minél inkább készülünk valamire, annál különlegesebbnek érezzük, amikor elérkezik. Különleges, az egész házat fűszeres illattal betöltő bárcheszeket ajánlunk erre a szombatra.

Forrás: theyeshivaworld

 

Fűszeres-fokhagymás mini bárcheszek

párve

50 g friss élesztő vagy másfél ek. instant élesztőpor

1 kk. cukor

1 ¼ pohár langyos víz

5 pohár liszt

¼ pohár cukor

2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás

¼ pohár növényi olaj

2 kk. só

a tetejére: 1 kisebb tojás

a megkenéshez: ½ pohár olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, egy rozmaringágacska, ½ kk. só

Az élesztőt kis tálba morzsoljuk, és egy kiskanál cukor, valamint a víz hozzáadásával 8-10 perc alatt felfuttatjuk. Ezalatt a lisztet tálba szitáljuk, hozzátöltjük a cukrot, az olajat, a sót, valamint a két tojást is. Ez utóbbiakat egyesével üvegpohárba ütjük, és csak akkor adjuk a tésztához, amikor meggyőződtünk arról, hogy nincs bennük vércsepp (amennyiben vércseppet találnák a tojásban, úgy a tojást kidobjuk, a poharat pedig alaposan elmossuk, mielőtt újra használnánk). Hozzáadjuk az élesztős keveréket, kissé megkeverjük és újabb néhány percig pihentetjük, míg az élesztő szemmel láthatóan dolgozni nem kezd. Ekkor összekeverjük a tál tartalmát és rugalmas tésztát gyúrunk. Szükség esetén apránként adjunk még a tésztához lisztet. Miután alaposan megdagasztottuk a tésztát, kiolajozott tálban, letakarva 2 és fél-3 órán át kelesztjük. Ezután tiszta felületre borítjuk a tésztát és 16 darabra vágjuk. Minden egyes darabból hosszúkás hengert formázunk és gyors mozdulattal csomóra kötjük a tésztahurkákat. Újabb 20-25 percig kelesztjük, ez idő alatt a sütőt 180 fokosra melegítjük. A kis bárcheszeket bőségesen megkenjük felvert tojással és 16-18 perc alatt készre sütjük őket. Ezalatt a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomóval összetörjük. Egy tiszta, száraz lábosba töltjük az olajat és a fokhagymát, hozzáadjuk a rozmaringágat és alacsony lángon, óvatosan kevergetve néhány perc alatt összemelegítjük. Lezárjuk, hozzáadunk egy fél kiskanál sót, majd hagyjuk kihűlni, mialatt sülnek a bárcheszek. A sütőből kivéve bőségesen megkenjük fokhagymás olajjal a bárcheszeket, és még langyosan tálaljuk őket.

Változat: 16 mini bárchesz helyett készíthetünk két nagyobb kalácsot is, ez esetben növeljük a sütési időt 23-25 percre.

zsido.com

  • Küldés emailben