„És számláljatok magatoknak napokat az ünnep másnapjától, attól a naptól, amikor hozzátok a felmutatandó ómert; …hét teljes hetet számoljatok. Ötven napot számláljatok, a hetedik hét utáni napig és akkor mutassátok be az új lisztáldozatot az Örökkévalónak” (M.III.23, 15-16).

Peszách második estéjétől számoljuk az ómert hét héten, azaz 49 napon át, minden este. Néhány nappal ezelőtt, ijár hó 5-én, az ómerszámlálás 21. napján beléptünk a sávuotot, vagyis a tóraadás ünnepét megelőző harmincnapos időszakba. Bölcseink szerint 30 nappal egy ünnep beállta előtt meg kell kezdeni az adott ünnepre való felkészülést az ünnepről való tanulással. Sávuot gasztronómiai szempontból a tejes ételek ünnepe (ennek lehetséges magyarázatairól itt írtunk), ezért receptajánló rovatunkban most egy tejes lakomához kínálunk ízletes kiegészítőt.

Datolyás-mogyoróvajas banánturmix

Tejes, glutén- és tojásmentes

2 nagy banán

4 szem datolya

2-3 ek. méz (lehet szilán, azaz datolyaméz is)

2 ek. mogyoróvaj

½ citrom leve

1 pohár joghurt

A hozzávalókat tálba tesszük, és botmixerrel simára keverjük. Adhatunk hozzá kedvünk szerint egyéb gyümölcsöket: meghámozott almát vagy körtét, szilvát, vagy akár epret is.

A datolya igen nagy mértékben hajlamos a bogarasodásra. Felhasználás előtt minden esetben ki kell nyitni minden egyes szemet, és alaposan meg kell vizsgálni a belsejüket. Ha szilvát használunk, azt is ellenőrizni kell. Az eper különösen gondos odafigyelést igényel: miután megtisztítottuk, és többször cserélve a vizet áztattuk, nézzük át, nehogy bogár legyen rajta.