Hetiszakaszunk, a Vájesev Joszef (József) történetével indul:

Joszef pedig álmodott álmot és tudtára adta testvéreinek… És mondta nekik: Halljátok csak ezt az álmot, melyet álmodtam. Íme, mi kévéket kötöttünk a mezőn, és íme, fölállt az én kévém és állva is maradt, és íme, körülveszik a ti kévéitek és leborulnak az én kévém előtt. (M.I. 37:5-7)

A világ egyik leghíresebb álmának főszereplői a búzakévék. A búza egyike Izrael hét termésének (búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya). Az elsősorban búzából készített kenyérfélék kiemelt szereppel bírnak a zsidó hagyományban, legyen szó a szombati és ünnepi lakomákat fémjelző bárcheszről, a peszáchi maceszről, vagy – kissé visszamenve az időben – a Szentélyben hozott lisztáldozatról, valamint a lechem hápánimról, vagyis a színkenyérről. A búzából készült ételre különleges áldást mondunk, és a gabonalisztből készült tésztából bizonyos szabályok szerint chálát kell vennünk mind a mai napig a Szentély-beli chálá áldozat emlékére.

A hét növény jelentőségét emelte ki a cfáti kabalisták nagy alakja, Jicchák Luria rabbi (1534-72), az Árizál, aki a hét szférához hasonlította azokat. Eszerint mind közül a legelső, a búza a cheszednek, a jótéteményeknek felel meg. A cheszed jellemzője a kiterjeszkedés, túllépés a saját határainkon mások érdekében. A búza a jótétemények tápláló étkét szimbolizálja, és mint ilyen, a mai napig egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyagunk. A Rámbám (1135-1204), aki nemcsak rabbi és filozófus, hanem orvos is volt, arról írt, hogy a búza megerősíti a testet és növeli a szoptató anya tejének mennyiségét, ami viszont a világ legtáplálóbb folyadéka és a más ember ellátására irányuló törekvés, vagyis a cheszed legtökéletesebb megtestesítője.

A búza és a mások iránti jótétemények, vagyis a cheszed egyéb pontokon is összekapcsolódik, például a peá micvájában, mely szerint nem szabad learatni a búzamező szélét, illetve a már egyszer learatott mezőn nem szabad újra végigmenni, hogy az esetleg véletlenül otthagyott kévéket az ember összeszedje. Ezek ugyanis a szegényeket illetik, a Tóra többek közt így gondoskodik szegény sorsú embertársainkról.

Joszef álmához kapcsolódva álljon tehát itt egy búzadarából készült sütemény:

Búzadarás sütemény citromos sziruppal

párve

1 pohár liszt

1 pohár gríz

1 pohár kókusz

¾ pohár cukor

1 sütőpor

1 vaníliás cukor

4 tojás szétválasztva

¾ pohár olaj

1 pohár frissen facsart narancslé

A sziruphoz:

 1 pohár víz

¾ pohár cukor

fél citrom leve

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük. Egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót, majd óvatosan a cukros habba forgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 150 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Eközben a szirup hozzávalóit lábosba töltjük, felforraljuk, és a sütőből kivett, még forró süteményre locsoljuk.