Pár hónapja egy nem mindennapi körülmetélésről számolt be az Israel National News: a már-már filmszerű történetben a rabbi egy autó hátsó ülésén, néhány perccel naplemente előtt metélte körbe a nyolc napos kisfiút, ahol csak az anyja lehetett jelen, mert az apját a rendőrök tartóztatták fel.

Az anya újszülött fiával a forgalomban rekedt, az apát pedig rendőrök állították félre, így a rabbinak rögtönöznie kellett. A nagytekintélyű Slomó Machpud rabbi mint életében oly sokszor, nemrég is egy hagyományos körülmetélésre készült, ám a forgalmi dugó megváltoztatta tervét.

Machpud rabbi telefonon tartotta a szülőkkel a kapcsolatot, akikről kiderült, hogy két külön autón érkeznek, ám mindketten dugóban rekedtek. Az apa megpróbált kijutni a forgalomból, hogy a babát az ősi hagyományoknak megfelelően nyolc napos korában, még a napnyugta előtt körülmetélhessék, ezért egy másik járművet szabálytalanul megelőzött, ám pechére a rendőrök rögtön feltartóztatták.

Tíz perccel napnyugta előtt, amikor a rabbi megtudta, hogy mi történt az apával és, hogy az anya még mindig a dugóban ül a gyermekével, Machpud rabbi úgy döntött, hogy visszafordul és a Ben Gurion reptér közelében rekedt nőhöz hajt. 

Két perccel naplemente előtt Machpud rabbinak sikerült körülmetélni a gyermeket az édesanya és a sofőr jelenlétében, akit a rögtönzött szenárióban a szándek szerepével tiszteltek meg, ő tartotta a gyermeket az autó hátsó ülésén.

Címlapkép: 1824 illustration from Lipník nad Bečvou