A minap jelent meg a hírekben, hogy a szamári rebbe, Reb Zalman Leib Teitelbaum koronavírus tesztje pozitív lett. A zsidó újságok mielőbbi felgyógyulást kívánnak a rebbének, de sokan bírálják is az óvintézkedések be nem tartása miatt.

A Yeshiva World News amerikai idő szerint vasárnap este közölte oldalán, hogy Reb Zalman Leib Teitelbaum, a szatmári haszid közösség egyik vezetőjét koronavírussal diagnosztizálták.

Reb Teitelbaum, aki nemrég töltötte be a 69. életévét, egyelőre enyhe tüneteket produkál – adja az Örökkévaló, hogy állapota ne súlyosbodjon.

Teitelbaum rabbi, aki a Brooklyn-i Willamsburgban székel, nem az első haszid vezető, aki koronavírussal fertőződött meg. Például testvére, a szatmári közösség – rivális – ágának rebbéje, Reb Aaron Teitelbaum még márciusban lett beteg, de maradéktalanul meggyógyult.

A koronavírusos megbetegedések száma sajnos kifejezetten nagy a szatmári közösségen belül, ugyanis az elmúlt hónapokban az állami és városi prevenciós irányelvekkel szembemenve számos tömegrendezvényt is tartottak. Novemberben hatósági beavatkozás után csökkentették csak le Reb Zalman egyik unokájának esküvőjén a násznép létszámát. Nem olyan régen, Reb Aaron unokája hatalmas esküvőjét inkább titokban rendezték meg, arról a nyilvánosság csak később értesült a szatmáriak egy jiddis nyelvű lapjából. Efféle nagyszabású esküvőt azóta is rendeztek Kiryas Joelben, ahol Reb Aaron közösségének nagy része él.

Reb Aaron még szórólapokat is nyomtattatott, melyeket a haszid negyedekben terjesztettek és a rebbe felháborodottságát fejezték ki:

„Nem adjuk meg magunkat! Nem fogunk bezárni. Ahogy eddig, ezután sem zárjuk be sem a fiú, sem a leány iskolát, vagy a jesivákat. A nagyokat és a kisebbeket sem. Minden a szokásos módon folytatódik. Isten segítségünkre volt, és a hatóságok rájöttek, hogy hajthatatlan néppel van dolguk.”

Reb Zalman szombat este, mocé sábeszkor még egy Tóra-avató ünnepségen vett részt, melyen a képek tanulsága szerint csak néhány ember viselt maszkot, vagy tartotta be a megfelelő távolságot.

Zalman Teitelbaum egyébként a híres sátoraljaújhelyi csodarabbi, a Jiszmách Móse, vagyis Teitelbaum Mózes (1759–1841) egyenes ági leszármazottja. Apja az újfehértói születésű Móse Teitelbaum (1914–2006) volt, aki a holokausztot túlélve visszatért Máramarosszigetre, ahol maga köré gyűjtötte a maradék túlélőket és velük 1947-ben New Yorkba vándorolt ki, ahol újraalapította a szigeti haszid közösséget. Nagybátyja, Reb Teitelbaum Joél (1887–1979) rebbe halála után rá szállt a szatmári udvar is. 1984 óta Kiryas Joel rabbija Reb Aaron, míg Reb Zalman sokáig a szigeti udvart, és a csekélyebb számú jeruzsálemi szatmári haszidokat vezette, viszont 1999 óta ő is újból New Yorkban él és a Williamsburg-i szatmáriak rebbéje. Mindketten a „grand rebbe” címet viselik.

 

Cseh Viktor

 

Források:

www.jta.org

www.vosizneias.com