A legrégebben működő izraeli jótékonysági szervezett, a Kolel Chábád évszázadok óta támogatja a nélkülöző családokat. Most egészséges főzési és étkezési szokások elsajátításában segíti az ország legszegényebb lakosait.

A Kolel Chábád régen felismerte, hogy a legtöbb szegény sorsú család előnyben részesíti a fehér lisztből és fehér cukorból készült ételeket, szemben a zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel. A szervezet ételosztó programjában ezért igyekeznek minél több egészséges és tápláló ételt is kiosztani. Ennek nyomán újfajta problémával szembesültek: számos rászoruló családban nem tudták, hogy kell ezeket az ételeket elkészíteni.

„Amikor először osztottunk quinoát, rengeteg családban mondták azt, hogy még soha nem láttak ilyet”- magyarázta Menachem Traxler rabbi, a Kolel Chábád önkénteseinek igazgatója. A program részét képezi, hogy bemutatják, hogyan készítsék el az étkezésekhez a salátát, és a különleges zöldségeket, például az articsókát.

Ezeket a tanulócsoportokat a Kolel Chábád, a Leket Jiszráel (a szegényeket friss terményekkel ellátó szervezet), valamint a Népjóléti Minisztérium közösen szervezi. Néhány éve pályázatot írtak ki jóléti szervezetek között, hogy – állami jegyrendszer híján – egy jól használható modellt készítsenek el. Az irányítás lehetőségét végül a Kolel Chábád nyerte el, mely szociális jóléti programok kiterjedt hálózatát üzemelteti nyári táboroktól kezdve árva gyermekek zsidó rituális ünnepségéig.

„Hat-hétezer embert láttunk el akkoriban az ország 24 városában. Vannak vallásos és nem-vallásos családok is, akik mindannyian nagyon szegény környékeken laknak. Sokrétű csoportról van szó, melybe beduinok, drúzok és izraeli arabok is beletartoznak.”- mondta a rabbi.

Idén februárban a kormány kiterjesztette a projekt hatókörét, és ezzel egyidőben átvállalta a költségek jelentős részét. Az őszi nagyünnepek előtt a Népjóléti Minisztérium további ötezer családot vont be a programba, így már 11 ezer résztvevővel rendelkeznek, az ország 48 településéből.

„A program azonban saját belső problémával küzd.”- folytatta Traxler rabbi. „Hogyan segíthetünk egy családnak anélkül, hogy megaláznánk őket? Senki nem akar csupán egy doboz ételt kapni, ez degradáló. Szeretnék megvenni a saját ételüket… A méltóság a legfontosabb, de ugyanakkor, ha nem adunk nekik egészséges ételt, akkor nem teszünk semmit.”

A családok jelenleg 500 sékel (37 ezer Ft) támogatást kapnak havonta. Ennek fele az Esel kártyára megy. A kártya a nevét az „esel Ávráhám”-ról, Ávráhám tamariszkuszfájáról kapta, mely alatt Ávráhám, akinek egyik legfontosabb tulajdonsága a vendégszeretete volt, vendégeit fogadta. A Kolel Chábádnak egyezménye van a legtöbb nagy áruházlánccal a kártya elfogadásáról. Az összeg másik feléből ételcsomagot kapnak, melyben olívaolaj, valamint magas tápértékű élelmiszerek, például teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kuszkusz, illetve quinoa van, emellett tartalmaznak friss zöldségeket a Leket Jiszráel jóvoltából. Ez a szervezet helyi termelőktől gyűjti össze azt az élelmiszert, melyet egyébként – mennyiségfelesleg, vagy furcsa kinézet miatt – kidobnának. A dobozok biztosítják, hogy legyen egészséges étel is a háznál.

A főzőtanfolyamok sikeré felbuzdulva újabb programokat szerveznek. „Élelmiszerhez juttatjuk az embereket, mivel természetesen enniük kell. Ez a program azonban sok más ajtót is megnyit előttük, hogy jobb élethez segíthessük őket”- fejezte be beszámolóját Traxler rabbi.

Forrás: crownheights.info