Nem ez az első eset.

Kiutasították Oroszországból Aser Krichevskyt, Omszk város és a szibériai térség főrabbiját. Az Izraelből lubavicsi küldöttként Oroszországba települt rabbit kémkedéssel gyanúsították meg. A hivatalos szervek szerint Krichevsky „veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére”.

A 40 éves rabbi 2001 óta szolgálja a szibériai zsidó közösséget, testvérével, Dan Krichevskyvel, aki Ufa város főrabbijaként tevékenykedik.

Az omszki rabbi már 2014-ben az orosz biztonsági szolgálat látókörébe került, és különböző, koholt vádak alapján megpróbálták visszavonni az egész család tartózkodási engedélyét. Már akkor is az alkotmányos rend elleni tevékenységgel vádolták meg, ami alatt általában kémkedési ügyeket értenek.

Az orosz média természetesen készpénznek vette a gyanúsítgatásokat, és máris kémként emlegetik a rabbit, pedig még semmilyen bizonyítékot sem tudtak felmutatni ellene.

Az eljárás nem új: 2003 óta nyolc lubavicsi rabbit utasítottak ki Oroszországból hasonló vádak alapján.

Egy bírósági ítélet alapján ez év elején már visszavonták Krichevsky tartózkodási engedélyét. Az indoklás szerint a titkosszolgálat megfelelő információt szolgáltatott a döntés meghozatalához. A rabbi fellebbezett, és arra hivatkozott, hogy a bíróság semmilyen konkrétummal nem állt elő, de fellebbezését elutasították.

„Megalázó és felháborító az eljárás. Miféle alkotmányos rend ez, ha egy rabbi veszélyt jelenthet rá?” – mondta Jurij Kanner, az Oroszországi Zsidó Kongresszus elnöke.

Ez év januárjában az Uljanovszkban élő, amerikai állampolgárságú Yosef Marozov rabbitól és családjától vonták meg a tartózkodási engedélyt, „terrorizmus támogatása” váddal. A rabbi, felesége és hat gyermeke elhagyta az országot, miután az ő fellebbezésüket is elutasították.

Tavaly februárban hasonló dolog történt a szintén amerikai Ari Edelkopf rabbival, aki Szocsiban szolgált. Őt „nemzetbiztonsági kockázatnak” nyilvánították és kiutasították.

Az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetsége aggodalmát fejezte ki az újabban megszaporodott, rabbikat sújtó esetek miatt. „Ez merőben új helyzet. Korábban is utasítottak ki rabbikat, de akkor kisebb vétségeket, például közlekedési szabálysértést hoztak fel indokként. Mostanában a titkosszolgálatok vádjai szolgálnak alapul a kiutasításokhoz. A vizsgálati anyagokat titkosítják és még az ügyvédeknek sem adnak hozzáférést. Könnyebb úgy megszabadulni a külföldiektől, ha nincs ellenük konkrét vád.” – mondta Boruch Gorin rabbi, a szövetség szóvivője.

Az új keletű vádaskodás és a szigorú bírói ítéletek azért is különösek, mert Berel Lazar, Oroszország főrabbija köztudottan baráti viszonyt ápol Vlagyimir Putyin elnökkel.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

 

 

Megszakítás