Először azt hitték, hogy jönnek az ufók. Utána azt, hogy az izraeliek kémkednek. Lehet, hogy még sem szabadna annyit tévézni?

A harmadik típusú találkozásra Törökország középső részén került sor, Malatya tartományban az egyik török lap beszámolója szerint. A helyiek állították, hogy földönkívülieket láttak lebegni, valaki rögzítette is a tüneményt, meg volt győződve róla, hogy kicsi zöld lények fognak török földre lépni. Aztán csalódnia kellett. Az egyik beazonosítatlan repülő tárgy egy kertben landolt, kék-fehér színű volt, rajta egy felirat angolul: Üdvözüljük Izraelben!

A lakók a marslakós változatot gyorsan elfelejtették, és riasztották a rendőrséget, hogy izraeli kémballont fogtak – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Hogy miért küldtek volna az izraeliek turisztikai reklámnak álcázott lufikat kémkedni a fejlett drónok világában, azon valószínűleg nem gondolkoztak sokat. Ennél csak azt lehet nehezebben megmagyarázni, hogy miért írták rá az izraeliek a lufikra nagybetűkkel azt, hogy Izrael, ha kémkedni akarnak. Talán éppen ez benne a trükk – gondolhatták a lelkes kémelhárítók.

Mindez persze nem előzmény nélküli. Olvashattunk mostanában izraeli „kémkacsáról”, „kémkeselyűről”, jellemzően az egyiptomi, szaúdi, vagy török sajtóban. Egyiptomban izraeli „kémcápát” is láttak már. A csúcstartó Irán, ahol 14 mókust fogtak el 2007-ben, kémkedés gyanújával. A hivatalos iráni hírügynökség szerint a kisállatok külföldi ügynökségeknek szállítottak valamit, de az éberségnek köszönhetően lebuktak.

Kép: israelnationalnews.com