Budapesti tanácskozáson történészek és diplomaták keresték a válaszokat.

Mi lett a sorsa Raoul Wallenbergnek, a magyarországi zsidók ezreit megmentő diplomatának? Hetven éven keresztül csak tapogatóztak a történészek, és bár folyamatosan törekedtek a rejtély megoldására, még mindig nem tudjuk az igazságot. Miért annyira nehéz rálelni a válaszra? Elképzelhető, hogy az 1945-ben eltűnt svéd embermentő sorsának megismerését hozzá nem értés és bizonyos részletek eltussolása nehezítette? Tehetünk-e bármit azért, hogy az igazság kiderüljön?

E kérdések megválaszolását tűzte ki céljául az a neves kutatókból és fontos diplomatákból álló csoport, mely Budapesten gyűlt össze, hogy megvitassa a Wallenberg-kutatás eddigi eredményeit és jövőbeli céljait. A kerekasztal tanácskozást Susanne Berger történész vezette, a megjelentek között volt Takács Szabolcs, a magyar kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Magyarics Tamás, a magyar külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője, Ilán Mor Izrael Állam budapesti nagykövete, Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, illetve Csehország, Hollandia és Ausztria Magyarországra akkreditált nagykövetei. A tanácskozáson részt vett Heisler András a MAZSIHISZ elnöke, valamnt a Wallenberg család több tagja is.

A túlélés tanulságai c. film plakátja
A túlélés tanulságai c. film plakátja
Annyi bizonyos, hogy Raoul Wallenberget a SZMERS, azaz a szovjet katonai kémelhárítás emberei tartóztatták le és szállították Moszkvába. A kutatás nehézségeiről emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászok és történészek számoltak be. A konferencián részt vett Inna Rogatchi, akinek „A túlélés tanulságai” című, Simon Wiesenthallal készített dokumentumfilmjét is bemutatták. „Gondoljanak csak bele! 70 évvel Raoul hősi tettei és letartóztatása után gyűltünk itt össze, Budapesten. Mindannyian tudjuk, hogy Raoul nem ismert korlátokat, ha életmentésről volt szó, és nem féltette saját magát, amikor zsidók ezreit mentette meg… Mindig is biztos voltam abban, hogy előbb-utóbb fény derül az igazságra Raoul körül” ” – mondta Rogatchi Erre azonban, úgy tűnik, még mindig várnunk kell.

Meddig élt Wallenberg a háború után? Valóban 1947. júliusában hunyt el? Erre a kérdésre Marvin Makinen, a Chicagói Egyetem professzora keresett válaszokat a moszkvai Vlagyimir börtön egykori rabjainak tanúvallomásai segítségével.

Wallenberg-emlékmű Tel-Avivban
Wallenberg-emlékmű Tel-Avivban
Wallenberg magyarországi tartózkodásáról és a szovjet megszállás következményeiről Karsai László professzor, Szita Szabolcs professzor és Ungváry Krisztián történész számolt be. Szó esett az 1953-as koncepciós perről is, melyben a kommunista vezetés a budapesti gettóban működő Zsidótanács tagjait vádolta meg Wallenberg meggyilkolásával, s melyet csak Sztálin halálával állítottak le.

A tanácskozást követően péntek esti zsinagógai istentiszteleten emlékeztek meg Raoul Wallenbergről.

Forrás: Arutz7