Ahogyan arról tavaly nyáron beszámoltunk, a csehországi Police u Jemnice apró zsinagógáját 8 éven át szépítgették, most pedig díjat nyert. A Jewish Heritage Europe tudósítása szerint a cseh Nemzeti Örökség Intézet idén a Patrimonium Pro Futuro-díjat a műemlék helyreállítás kategóriában a Csehországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ítélte oda, amely az épület tulajdonosa és a felújítás kivitelezője.

A szervezet közölte, hogy a zsűri nemcsak a restaurálás kiemelkedő színvonalát értékelte, hanem a különösen precíz tudományos módszert, amely a munkálatokat végig jellemezte.

A díjat Lubomir Zaoralek leköszönő kulturális miniszter adta át még novemberben Jaroslav Klenovskynak, aki a morvaországi zsidó örökséget felügyeli a közösség részéről.

 

Egy több mint 250 éves zsinagógát újítottak fel Csehországban

Police u Jemnice apró zsinagógáját 8 éven át szépítgették, mellette a temető is jól karbantartott. Kiállítást is készítettek, ami a helyi zsidók történetét mutatja be. Az osztrák határhoz közeli falu zsinagógája 1759-ben épült, leginkább népi barokként leírható stílusban. A helyén korábban szintén zsinagóga volt, ami fából épült és leégett. Az építkezést a korabeli zsidó közösség … Olvass tovább

 

Az osztrák határhoz közeli falu zsinagógája 1759-ben épült, leginkább népi barokként leírható stílusban. A helyén korábban szintén zsinagóga volt, ami fából épült és leégett. Az építkezést a korabeli zsidó közösség egyik tekintélyes tagja Izsák Landesmann finanszírozta, később a zsinagógát többször átépítették. Később, az épületet meglehetősen lepusztult állapotban vette át 2003-ban a Csehországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A fokozatos helyreállítás 2012-ben kezdődött, nagyjából 250 ezer eurónyi (kb. 92 millió forint) összeget költöttek rá, részben állami, részben alapítványi forrásokból.

 

 

Nyitókép: Csehországi Zsidó Közösségek Szövetsége