Police u Jemnice apró zsinagógáját 8 éven át szépítgették, mellette a temető is jól karbantartott. Kiállítást is készítettek, ami a helyi zsidók történetét mutatja be.

Az osztrák határhoz közeli falu zsinagógája 1759-ben épült, leginkább népi barokként leírható stílusban. A helyén korábban szintén zsinagóga volt, ami fából épült és leégett. Az építkezést a korabeli zsidó közösség egyik tekintélyes tagja Izsák Landesmann finanszírozta, később a zsinagógát többször átépítették – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

Izsák Landesmann háza ma is áll, nem messze a zsinagógától, sírköve pedig megtalálható a temetőben. A falu utolsó zsidó lakója 1913-ban halt meg, maga a közösség már 1890-ben megszűnt. A zsinagógát eladták, sokáig gimnázium működött benne, ami miatt a belsejét átalakították.

Az épületet meglehetősen lepusztult állapotban vette át 2003-ban a csehországi zsidó közösségek szövetsége, a fokozatos helyreállítás 2012-ben kezdődött el, nagyjából 250 ezer eurónyi összeget költöttek rá, részben állami, részben alapítványi forrásokból.

A temetőt fal veszi körül, renden van tartva, információs tábla is segíti a látogatókat. 260 sírkövet tartanak nyilván, a legrégebbi olvasható felirat 1680-ból származik. A temető összes sírhelyét dokumentálták és online elérhetővé tették.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu