Világszerte megemlékeznek az első lubavicsi rebbe, a liadi Schneur Zálmán rabbi halálának 200. évfordulájáról. A rebbét, akit Alter, vagyis idősebb Rebbeként szoktak emlegetni, különleges spirituális vezetőként írják le kortársai, aki követhető utat mutatott a zsidóknak a szentség felé. Olyan korban élt és tanított, amelyben minden változást és békétlenséget szült, ő azonban örökérvényű tanítást adott követőinek.

A 200. éves évforduló alkalmából rendezett programok közül az elsőn több ezren gyűltek össze Izraelben, a jeruzsálemi Binyanei Hauma központban. Az esten kiemelkedő tudású szónokokat sorakoztattak fel, köztük a chabad mozgalom egyik vezetőjét, Leibel Groner rabbit és az előző Gerer rebbe fiát, Yitzchok Dovid Altert. Az est során a népszerű énekes, Abraham Fried is színpadra lépett egy csodálatos műsorral. A többezer fős közönség, amelynek soraiban közösen ünnepeltek különböző chászid irányzatok követői, hatalmas ovációval köszöntötte az előadókat: sokan csatlakoztak az énekeshez és táncra is perdültek a széksorok között. A látványos megemlékezésből valódi chászid ünnepség kerekedett.

A 200. évforduló alkalmából New Yorkban is gála estet rendeznek ezen a hétvégén. Az est házigazdája és kedvezményezettje a legrégebbi, Izraelben működő szociális ellátó szervezet, a Kolel Chábád, amelyet az „ünnepelt” Schneur Zálmán rabbi alapított 1788-ban. Azóta a Kolel Chábád vezetője mindig a lubavicsi chászidok soron lévő rebbéje – utolsóként tehát az áldott emlékű Menachem Mendel Schneerson rabbi állt a patinás intézmény élén.

A Kolel Chábád szociális ellátás széles skáláját nyújtja szerte Izraelben. Hétről hétre ezer szegény sorsú családot látnak el élelmiszerrel, ezzel Izraelben az egyik legfontosabb résztvevői az éhezés elleni küzdelemnek. Atfogó támogatást nyújt özvegyeknek és árváknak, legyen szó nyári táborról, terápiáról vagy élelmiszer segélyről. Többféle egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, többek között a világ egyik legnagyobb hálózatát működtetik a szklerózis multiplexben szenvedők ellátására.

A new yorki emlékesten, amelyen az első rebbe halálának 200. évforduláját ünneplik meg, kitüntetik azokat a személyeket és szervezeteket, amelyek a közelmúltban sokat tettek a Kolel Chábád működéséért, és ezzel részeseivé váltak a Schneur Zálmán rabbi által megálmodott segélyközpont 21. századi történetének. Az est záróakkordjaként különleges szimfonikus hangversenyre kerül sor, amelyen elhangzanak a liadi Schneur Zalman kedvelt dallamainak feldolgozása is.

Megszakítás