A Siratófal előtti téren már az előző héten felállították a hagyományos, nagy méretű – két méter magas és két méter széles – és mintegy egy tonnát nyomó bronzmenórát. A vasárnap este beköszöntő, nyolcnapos ünnep minden egyes estéjén központi gyertyagyújtást tartanak a Siratófal előtti téren délután fél ötkor. Pénteken, amikor még a szombat előtt kell meggyújtani a lángokat, 15:40-kor tartják az ünnepséget, szombaton pedig, amikor csak a szombat kimenetele után szabad fellobbantani a mécseseket, este hétkor lesz a gyújtás. A gyertyagyújtást a Kotel kameráin át élő egyenes adásban követhetik az érdeklődők a Siratófal Öröksége Alapítvány hivatalos oldalán.

A gyertyagyújtási ceremónia minden évben számos látogatót vonz. A gyertyákat hírességek gyújtják meg, egészen közel ahhoz a helyhez, ahol a hanukai olaj csodája történt. A gyertyatartóban annyi olívaolajat gyújtanak meg, amely elegendő arra, hogy egész éjszakán át hirdesse a csodát.

A Kotelnél gyújtott lángok természetesen szimbolikus jelentőséggel bírnak. A részvétellel senki sem teljesíti a gyertygyújtás parancsolatát, azt követően a saját otthonában fel kell lobbantania az ünnepi fényeket. A ceremónia célja, hogy hanuka csodája és üzenete minél több emberhez eljusson.

A Lubavicsi Rebbe felhívására 1974 óta egyre több helyen tartanak nyilvános gyertyagyújtásokat s a helyszínek száma mára már meghaladja a 15 ezret.

Fotó: thekotel

Megszakítás