Az amerikai külügyminiszter John Kerry és helyettese Wendy Sherman, aki a vezető tárgyaló amerikai részről, két órát tárgyalt az amerikai zsidó közösség képviselőivel a nukleáris megállapodásról.

A zsidó szervezetek részéről a legkülönbözőbb irányzatok (ortodox, reform és konzervatív) vettek részt a megbeszélésen – írja a Haaretz. Egy külügyi tisztviselő kifejtette: folyamatosan tájékoztatják a legkülönbözőbb társadalmi szervezeteket a tárgyalásokról, ennek a része ez a találkozó is. Kerry egy órát maradt a szobában – ahonnan a tudósítás szerint, tekintettel a Pészahra kivitték a kovászos élelmiszereket -, helyettese pedig további egy órát tárgyalt. Az illetékesek nem számoltak be a zárt ajtók mögött zajló megbeszélés részleteiről, csak annyit mondtak, hogy a zsidó szervezetek képviselői aggodalmukat fejezték ki a megállapodással kapcsolatban.

Mind a külügyminiszter, mind a helyettese mély meggyőződéssel és szenvedéllyel beszélt a megállapodásról, mondta a zsidó szervezetek egyik képviselője. Szerinte Kerry elsősorban azokhoz akart szólni, akiket még nem sikerült meggyőzni. A keretmegállapodás a hónap elején jött létre Irán és a nagyhatalmak között, azóta Izrael és a zsidó szervezetek is kétségeiket hangsúlyozzák a megállapodással és a szankciók feloldásával kapcsolatban. Ahogy, arról korábban beszámoltunk, Izrael az amerikai törvényhozásban is komoly lobbizásba kezdett a szerződés ratifikálása ellen.

zsido.com

 

 

Forrás:  haaretz.com

Megszakítás