Izrael megpróbálja amerikai kongresszusi képviselőknél és szenátoroknál elérni, hogy az Iránnal kötendő nukleáris megállapodást, ne egy egyszerű megállapodásként kezeljék, hanem nemzetközi szerződésként, ebben az esetben ugyanis szenátusi jóváhagyásra is szükség van.

A Haaretz elemzése szerint két frontot nyit Izrael, hogy meghiúsítsa, vagy legalább is módosítsa a heteken belül véglegesítendő iráni nukleáris megállapodást. Először is lobbizni fognak az amerikai törvényhozásban a megállapodás ellen, ezzel párhuzamosan nyomást próbálnak gyakorolni a Fehér Házra is.

Egy törvényjavaslat 60 napos időszakot biztosítana a Képviselőház és a Szenátus képviselőinek, hogy a megállapodás után ellenőrizzék és felülvizsgálják a részleteket. Izrael most azon dolgozik, hogy minél több képviselőt győzzön meg: támogassák a szenátus külügyi bizottsága republikánus elnökének erről szóló javaslatát. A tervezet előírná az Obama adminisztráció tisztségviselőinek, hogy nyújtsanak be egy részletes jelentést a Képviselőháznak és vegyenek részt a megállapodással kapcsolatos meghallgatásokon. Azt is előírnák, hogy az Irán elleni amerikai szankciókat, csak abban az esetben lehetne visszavonni, ha a Képviselőház és a Szenátus külügyi bizottságai ezt együttesen támogatnák, a már említett 60 napon belül. Ha ezt a törvényjavaslatot az elnök megvétózná, azt 67 szenátor tudja felülírni. Mivel jelenleg csak 54 szenátor republikánus, Izraelnek 13 demokrata politikust is meg kell győznie. Az elemzők szerint ez most nagyon nehéz dolog, ha nem lehetetlen.

Izraeli tisztségviselők azt is közölték: megpróbálják meggyőzni az amerikai törvényhozás tagjait, hogy az iráni megállapodást nemzetközi szerződésként kezeljék. Így csak a Szenátus jóváhagyásával lépne hatályba.

 

Kép: www.politico.com