Purimot évszázadok óta az önfeledt vidámság jegyében ünnepeljük, azonban most, amikor a szomszédban ártatlan emberek halnak meg, és menekültek százezrein kell segítenünk, helyezzük  a reményt a középpontba. Hiszen purim a háború váratlan megfordulásának, a gonosz összeomlásának csodáját hirdeti. Idén a csodában reménykedve hívunk mindenkit kerepelni, hogy minél többen, minél hangosabban követeljük a békét.

A zsidóság idén március 16-17-én ünnepli purimot, ez alkalomból az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség tisztelettel meghívja a „Kerepeld a békét!” megnevezésű nyilvános purimi eseményre, amely a Jászai Mari téren kerül megrendezésre. A megmozduláson, a kereplő hangjával felerősítve követeljük a békét.

Az esemény mottója

!טראכט גוט וועט זיין גוט 

Думай хорошо и всё будет хорошо!

Gondolj jóra és jó lesz!

 

Ez nem békeharc, csupán egy különlegesen hangos civil művelet, melyhez önkéntesként mindenki csatlakozhat.

Kereplőt biztosítunk.

 

Esemény meghívója: Facebook

Helyszín: Budapest, Jászai Mari tér, északi oldal

Időpont: 2022. március 16. (szerda) 17:00

Program

  • Beszédet mond Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.
  • Pinhas Tsinman kijevi rabbi és előadóművész elmeséli hogyan menekült meg Ukrajnából.
  • A meghívott vendégek Eszter könyvéből olvasnak fel részleteket.
  • A program vallási része megilaolvasással zárul a Zsilip Kulturális Központban. (A gyerekeknek nyitva lesz a ZSILIP játszóháza.)

 

Pinhas Tsinman fehérorosz származású rabbi és népszerű előadóművész. Tanult az Egyesült Államokban és Izraelben is. Az elmúlt hat évben Kijevben élt családjával ahonnan a háború kitörésekor veszélyes, több napig tartó úton Ungváron keresztül jutottak el Magyarországra.

 

 

A purim a háború váratlan megfordulásának, a gonosz összeomlásának csodáját hirdeti. Ilyenkor arra emlékezünk, hogyan menekültek meg a perzsa uralom alatt élő zsidók, amikor a király főminisztere Hámán eltervezte kiirtásukat. A körülbelül i. e. 450-re tehető eseményeket Eszter könyve (megila) örökíti meg. Az ünnep alkalmából a zsinagógákban felolvassák a purimi történetet, és valahányszor elhangzik a gonosz Hámán neve, nagy zajt csapva kereplővel fojtjuk el azt el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Megszakítás