Különleges képeslapgyűjteményt fedeztek fel, amely bepillantást ad milyen volt a Szentföld a háború előtt, írja a Neokohn.

1880-ban egy „Orell Füssli” nevű svájci nyomda kifejlesztett egy technikát színes képek készítésére. Ez a módszer a fotokróm technika néven vált ismertté. Jóval az analóg színes fényképezés kifejlesztése előtt, amely a lefényképezett téma eredeti színeit rögzíti egy filmtekercsre, a fotokróm technika lehetővé tette egy fekete-fehér fénykép színes újranyomtatását. Orell Füssli újítása az volt, hogy a színes nyomatok előállításához a litográfia évszázados technikáját használta.

Ironikus módon a fotokróm technika különös helyzetet teremtett: abban az esetben, ha a színezők nem rendelkeztek pontos utasításokkal a kép eredeti színeit illetően, amelyet újra kellett nyomtatniuk, nem volt más választásuk, mint a saját képzeletüket és józan eszüket használni.

Yohanan Ben Zakai zsinagóga Jeruzsálemben.
Yohanan Ben Zakai zsinagóga Jeruzsálemben. Fotó: National Library of Israel

Ez volt a helyzet számos fotokróm albumban, ahol a lefényképezett téma tényleges színei és a később mesterségesen hozzáadott színek közötti kapcsolat gyakran pusztán véletlenszerű. Az itt bemutatott képeslapok esetében viszont úgy tűnik, hogy az azokat kiadó „Uvachrom” cég mindent megtett azért, hogy a lehető legközelebb kerüljön a valósághoz.

Az izraeli Nemzeti Múzeumának gyűjteményben szereplő 126 fotó egy „1931 tavaszán a Szentföldön tett utazás” során készült, egy évvel azelőtt, hogy a képeslapokat Münchenben kinyomtatták volna. Úgy tűnik, hogy ez a képeslapgyűjtemény a német katolikus közönség számára készült, és egy magas rangú püspök, esetleg maga a pápa jóváhagyásával nyomtatták.

Meir rabbi sírja Tiberiaszban. Fotó: National Library of Israel

A gyűjtemény megjelenési dátuma különös történelmi jelentőséggel bír. A kiadványt 1932-ben adták ki Münchenben, Németországban; alig egy évvel később, 1933. január 30-án Adolf Hitlert feleskették Németország kancellárjának.

Zsidó negyed Jeruzsálemben. Fotó: National Library of Israel

A válogatás további képeit itt tekintheti meg. 

(The Librarians – The National Library of Israel)

Megszakítás