Egy ötnapos humanitárius misszió során a nigériai Ilorinban az izraeli Sheba Medical Center öt szakembere gyermekkori szemdaganatos betegeket kezelt, és azon dolgozott, hogy növelje a hosszú távú szemészeti ellátás kapacitását Nigéria déli részén – számol be róla az israel21c.org.

Mivel becslések szerint minden tizenötezer nigériai gyermekből egy szenved ebben a betegségben, a misszió a retinoblasztoma (ideghártya-daganat) nevű daganattípus kezelésére összpontosított, amely halálos lehet, ha nem észlelik időben.

A Dr. Ido Didi Fábián szemészeti onkológus által vezetett csapat egy kemoterápiás központot is létrehozott, hogy folyamatos ellátást nyújtson a régió betegeinek. Ez a kezelés közvetlenül a tumorba juttatja a hatóanyagot egy artériába helyezett katéteren keresztül, ami nagyobb dózisú kemoterápiát tesz lehetővé, miközben minimálisra csökkenti az egészséges szövetek gyógyszereknek való kitettségét.

„Kollégáimmal együtt megtisztelő számunkra, hogy lehetőségünk van megosztani tudásunkat és képességeinket helyi kollégáinkkal Nigériában, és együtt dolgozhatunk a csecsemők gyógyításán ezzel az életmentő kezeléssel” – mondta az izraeli szakember.