Izraeli karikaturisták mozgalmat indítottak a zsidó állammal szemben indított mozgalom ellen.

Azzal a tudattal cselekedtünk, hogy tudjuk jól: egy kép többet mond ezer szónál. Számunkra egy karikatúra ezer képnél is többet mond. Ha van valami, amiben a zsidók kiválóak, akkor az a humor, és rájöttünk arra, hogy ez a megfelelő módja annak, hogy másokra hatást gyakoroljunk” – mondta Yossi Klar, a The Israeli Cartoon Project nevű Facebook oldal egyik ötletgazdája.

Klar egyike azoknak a művészeknek, akiknek munkáiból hamarosan kiállítás nyílik a Ynetnews és Yedioth Ahronoth által szervezett jeruzsálemi konferencián, melynek célja az Izrael-ellenes mozgalom elleni közös fellépés lesz. A kezdeményezés kulcsemberei – Uri Fink, Shai Charka, Yossi Klar, valamint Asaf Finkelstein – eddig főként a közösségi médián keresztül osztották meg képeiket a világgal.

A szervezők beszámolója szerint akkor támadt ötletük az összefogáshoz, amikor egy évvel ezelőtt Nagy-Britannia Nemzeti Diákuniója az Izrael-elleni bojkott mellett döntött, miközben az Iszlám Államot (ISIS) nem voltak hajlandóak elítélni. „Akkor megértettük, hogy Izrael komoly problémával néz szembe” – mondta Klar. „Mert ha Izraelt bojkottálják, de az ISIS-t nem, akkor az azt jelenti, hogy mi rosszabbak vagyunk náluk?” – kérdezi a Ynetnews oldalán.

„A mi generációnkban a karikatúrák a legnagyszerűbb fegyverek, amiket elküldhetsz a barátaidnak a Facebookon és megoszthatsz Whatsappon, illetve a Twitteren” – nyilatkozott Uri Fink, izraeli illusztrátor, komikus, aki szintén csatlakozott a kezdeményezéshez.

A rajzolók által elindított Facebook oldalon jelenleg 120-nál is több karikatúra található és 13 000-nél is többen lájkolták. „Arra kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon a projekthez és vegyen részt benne azáltal, hogy követni kezdi a Facebook oldalunkat” – hangsúlyozta Asaf Finkelstein.

bds_1

„Elnézést, hogy feltartom, de volna kedve esetleg aláírni az Izrael-ellenes kulturális bojkottra felszólító petíciót?”

bds_2

„Mi újság Európában, Ahmed?” „Hála Istennek, sok a munka!”

bds_3

„Az ENSZ kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a palesztin férfiak azért verik a feleségeiket, mert gyűlölik Izraelt.”

bds_4

„Gyerünk, lengessük ezeket! – Talán akkor mi is kapunk egy kis segítséget”

 

zsido.com

 

 

Megszakítás