A 94 éves Chájim Kanyievszki rabbi napjainkban a háredi világ egyik legbefolyásosabb döntvényhozója. Az idős rabbi az utóbbi időben számos határozott véleményt fogalmazott meg, például a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban (mindenkit oltásra biztatott). Most az ukrajnai vérontás kapcsán szólt azokhoz, akik spirituális megerősítést keresnek a háború közepette.

Az ukrajnai háború zsidók százezreit érinti. Míg sokan a helyszínen tesznek meg minden tőlük telhetőt, még többen vannak olyanok, akik csak a távolból követik az eseményeket, és szeretnének valami olyasmit tenni, ami hozzásegít a helyzet jobbra fordulásához.

„Imádkozzatok és tanuljatok Tórát folyamatosan, megállás nélkül”

– mondta Kanyievszki rabbi az Arutz7 beszámolója szerint.

A zsidóság litvániai ágának elismert vezetője a Talmudot idézte és azt mondta:

„Mit kell az embernek tennie ahhoz, hogy megmeneküljön a messiás világra jövetelének fájdalmaitól? Sok Tórát kell tanulnia és sokat kell adakozni.” A zsidó hagyomány szerint a másiách, vagyis a messiás eljövetelét – akárcsak egy ember világra jöttét – fájdalmas vajúdás előzi meg. A hatalmas háborúk, világra szóló katasztrófák is ezek közé tartoznak. Az áldott emlékű lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi rendszeresen hangsúlyozta, hogy most már a messiás eljövetelét megelőző utolsó időket éljük. Kanyievszki rabbi a midrást idézte és így magyarázott tovább: „Ha valaki azt látja, hogy királyságok csapnak össze egymással egy háborúban, felkészülhet arra, hogy a messiás hamarosan elérkezik.”

Jáákov Bleich, kijevi főrabbi korábban azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta őt és arra kérte, hogy a zsidók imádkozzanak a sikeréért:

„Zelenszkij elnök néhány órával ezelőtt felhívott, a háború kellős közepéből. Azt kérte, hogy az egész zsidó nép imádkozzon az ukrajnai katonákért: ’Az oroszoknak több katonájuk van, mint nekünk, ám a mi katonáink eltökéltebbek, mint az oroszok. Szükségünk van az imáitokra ahhoz, hogy győzhessünk’

– mondta az ukrán elnök.”

Zelenszkij elnök soha nem titkolta zsidó gyökereit és Izraelt is támogatja.