Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke parlamenti ülésen kér bocsánatot, amiért hazája nem sokkal a II. világháború kitörése előtt megtagadta a belépést a nácik elől menekülő zsidóktól.

1939. május 15-én az MS St. Louis óceánjáró hajó elhagyta Németország partjait, és 907 zsidó menekülttel a fedélzetén az amerikai kontinens felé vette az irányt. Először Kuba tagadta meg a kikötést, majd az Egyesült Államok. Ezt követően Kanadában próbálkoztak, de ott sem jártak sikerrel. A hajó végül visszatért Európába. Utasai közül sokakat koncentrációs táborba hurcoltak, és 254-en a holokauszt áldozatává váltak.

„Évtizedek teltek el azóta, hogy hátat fordítottunk a zsidó menekülteknek, de az idő nem menti fel Kanadát a felelősség alól, és nem mossa le a szégyent sem. Ma azért emelkedtem szólásra, hogy egy régóta esedékes bocsánatkérésnek tegyek eleget, amiért Kanada visszafordította a zsidó menekülteket. Elnézést kérünk az érzéketlen kanadai döntésért. Nem segítettünk rajtuk, bár megtehettük volna. Hozzájárultunk ahhoz, hogy sokak sorsa olyan szörnyű helyeken pecsételődjön meg, mint Auschwitz, Treblinka vagy Belzec” – mondta Trudeau.

A visszafordított hajó

A parlamenti ülés előtt a miniszterelnök fogadta a hajó egykori utasát, Ana Maria Gordont, akivel az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt. „Csupán néhány héttel ezelőtt kaptunk ismét figyelmeztetést, hogy továbbra is együtt kell dolgoznunk” – mondta Trudeau, utalva a Pittsburgh-i Élet Fája zsinagógában elkövetett véres merényletre.

2017-ben Kanadában is kiemelkedően sok zsidóellenes incidens történt. A Bna’i Brith felmérése szerint a tavalyi évben 752 esetben jegyeztek fel antiszemita zaklatást, vandalizmust és erőszakot. A legtöbb eset Ontario és Quebec államban történt.

Trudeau beszédében felhívta honfitársai figyelmét a Kanadában jelen lévő rasszista és antiszemita indulatra, mely az iskolákban és a munkahelyeken is megfigyelhető.

„A holokauszt-tagadás továbbra is létezik. Az antiszemitizmus él és virul. A zsidó emberek elleni megkülönböztetés és erőszak Kanadát és az egész világot ijesztő mértékben sújtja. Az effajta gonoszság sajnálatos módon nem szűnt meg a második világháború befejeztével” – mondta a miniszterelnök.

Bocsánatkérés

A Kanadai Zsidó Szövetség lobbicsoportja, az Izraeli és Zsidó Ügyek Központja (CIJA) üdvözölte a bocsánatkérést. „Örömmel fogadtuk a miniszterelnök bocsánatkérését a St. Louis hajó ügyében, mely szégyenteljes eset jól illeszkedett az akkori Kanada zsidó menekülteket érintő, teljes elutasítást hirdető politikájába. Számos holokauszt-túlélő számára a mai bocsánatkérés egyértelműen kifejezi, hogy Kanada elismeri és bánja döntését, mely annyi szenvedést és veszteséget okozott. Kanada rengeteget változott 1939 óta. A kanadaiak büszkék lehetnek arra, hogy országuk vezető szerepet játszik az antiszemitizmus elleni küzdelemben világszerte, és szívesen fogadja a menekülteket. Azzal, hogy felidézzük azokat a pillanatokat, amikor Kanada helytelen döntéseket hozott, erősítjük elkötelezettségünket értékrendünk iránt” – mondta Shimon Koffler Fogel, a CIJA elnöke.

„Az antiszemitizmus továbbra is jelentős fenyegetést jelent, amit jól példáz a 11 halálos áldozatot követelő pittsburghi merénylet is. A kanadai statisztikai hivatal és a rendőrség szerint a zsidó közösség a vallási közösségeket érintő gyűlölet-bűncselekmények első számú célpontja. Üdvözöljük, hogy a miniszterelnök további támogatásáról biztosította a biztonsági infrastruktúrát erősítő programot, ami jelentős segítséget jelent a zsidó közösségek intézményei számára. Továbbra is bízunk a kormánnyal való együttműködésben ezen a fontos területen, hogy felvehessük a harcot az antiszemitizmus mai formáival szemben” –tette hozzá Fogel.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás