Amerika nem tolerálja az antiszemitizmust – szögezte le az elnök. „Összetörtem és felháborodtam” – jelentette ki Benjámin Netánjáhu.

A legutóbbi híradások szerint már 11 halálos áldozata van a szombati pittsburgh-i zsinagógai támadásnak. A támadó, a 46 éves Robert Bowers azt kiáltotta, miközben AR-15-ös gépfegyverével tüzet nyitott az imádkozókra: „Minden zsidónak meg kell halnia”. A támadás előtt Bowers még twitter üzenetet is megjelentetett: „Nem várhatok, míg népemet lemészárolják… bemegyek”. Emellett antiszemita tweetet is küldött. Az elmúlt napokban Bowers többször is kikelt a HIAS ellen, mely szerinte megszállókkal árasztja el Amerikát.

A HIAS-t 1881-ben alapították a kelet-európai zsidó menekültek megsegítésére, ám az utóbbi két évtizedben tevékenységét nem-zsidókra is kiterjesztette, és egyaránt foglalkozott afganisztáni, iráni, etiópiai, vietnámi, román, lengyel és magyar menekültekkel, illetve bevándorlókkal.

Az egyelőre meg nem nevezett halálos áldozatok mellett hat sérültje is van a lövöldözésnek, köztük négy rendőrtiszt, akik akkor sérültek meg, amikor a lövöldözés hírére benyomultak a zsinagógába, és a magát elbarikádozó támadó rájuk lőtt.

A zsinagóga

A támadót őrizetbe vették, és elismerte tettét. A szintén pittsburgh-i illetőségű Bowers korábban is ismert volt már nyílt antiszemitizmusáról. A zsidókat a sátán gyermekeinek nevezte, a kiirtásukra szólított fel, és általában antiszemita és bevándorlás-ellenes ideológiát támogatott. Gyakran posztolt az alt-right elsődleges csatornájának tartott, Gab nevű közösségi oldalon, posztjait azonban néhány órával a támadás után törölték.

Michael Eisenberg, a Tree of Life zsinagóga korábbi elnöke elmondta, hogy a rendőrségi jelenlét csak az őszi nagyünnepeken megszokott a helyszínen, az ajtók jellemzően mindenki előtt nyitva állnak a szertartások alatt. Azt is hozzátette azonban, hogy az utóbbi időben egyre jobban féltek egy ilyen jellegű támadástól, olyannyira, hogy gyakorlatokat is tartottak, hogy mindenki tudja, ilyen esetekben mi a teendő. Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak az antiszemitizmus megnyilvánulásai és a gyűlölet-bűncselekmények.

„Ez a legborzalmasabb bűntény, melyet a Szövetségi Nyomozó Irodában eltöltött 22 évem alatt láttam”- mondta Robert Allan Jones, az FBI egyik ügynöke. „A Tree of Life zsinagóga tagjai békés istentiszteleten vettek részt, amikor egy fegyveres, kizárólag a hitük miatt, brutálisan lemészárolta őket.” A Rágalmazásellenes Liga szerint „valószínűleg a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás volt az amerikai zsidó közösség történetében”.

A zsinagógában éppen egy körülmetélési szertartás folyt a szombat délelőtti istentisztelet keretében, és mintegy nyolcvanan tartózkodtak az épületben. A Tree of Life (Az Élet Fája) közösséget több mint 150 éve, 1864-ben alapították. Ez a környék legrégebbi zsinagógája, a konzervatív mozgalomhoz tartozik, és a Pennsylvania állambeli Pittsburgh egyik negyedében, Squirrel Hillen áll. Ez a negyed az otthona Pittsburgh és környéke zsidó lakossága 26 százalékának. A városrész zsidó lakosságának több mint 80 %-a jelezte egy tavalyi kutatásban, hogy tartanak az antiszemitizmus növekedésének következményeitől.

Yisroel Rosenfeld rabbi, a pittsburgh-i Chábád központ vezetője így idézte fel a nehéz pillanatokat: „A zsinagógában voltunk, és ahogy meghallottuk a híreket, az első dolog azt volt, hogy azt mondtam, hogy abbahagyjuk, amit csinálunk, és zsoltárokat olvasunk. A teljes Squirrel Hill-i közösség, és ahogy hallom, az egész világ sokkos állapotban van és gyászol. Ahogy a Rebbe emlékeztetett mindig nehéz időszakokban: Bárchénu ávinu kulánu keechád – áldj meg, Atyánk, egyként mindannyiunkat. Össze kell fognunk, hogy mindent, amit csak tudunk, megtehessünk mindenkiért.” A városban több helyen virrasztottak az éjjel, az érintett családok tagjai a helyi zsidó közösségi központban gyülekeztek.

Az egész világot méltán sokkoló merényletről szóló hírek megjelenése nyomán izraeli és amerikai hivatalnokok és tisztségviselők azonnal elítélték a támadást, és együttérzésüket fejezték ki az áldozatok családtagjainak:

„Összetörtem és felháborodtam a pittsburgh-i zsinagógában történt gyilkos merényleten.”- mondta Benjámin Netánjáhu izraeli miniszterelnök. „Izrael egész népe együtt gyászol az elhunytak családjaival. Kiállunk Pittsburgh zsidó közössége mellett. Kiállunk az amerikai nép mellett e szörnyű antiszemita brutalitást látván, és mindannyian imádkozunk a sérültek gyors felgyógyulásáért.”

„Fivéreinkre és nővéreinkre gondolunk, egész Izrael Házára, baj idején – ahogy a reggeli imában mondjuk”- mondta Reuvén Rivlin államelnök. „Megtört szívvel imádkozunk az áldozatokért és családjaikért, ide értve a bátor rendőröket is”- tette hozzá az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman.

Amerikában Donald Trump elnök így nyilatkozott: „A pittsburgh-i események sokkal szörnyűségesebbek, mint eredetileg gondoltuk.” Majd kijelentette: „a tömegmészárlás e szörnyű tette tisztán gonoszság… nem gondolnánk, hogy napjainkban ilyesmi előfordulhat, de úgy tűnik, nem tanulunk a múltból. Semmiféle toleranciát nem mutathatunk az amerikai antiszemitizmussal, vagy a vallási, vagy faji gyűlölködés bármilyen más megnyilvánulásával szemben. Imádkozunk az áldozatok családjáért, és aggódunk a sérült rendfenntartókért.”

Mike Pence elnökhelyettes a merényletet a vallásszabadság elleni támadásnak minősítette: „Ami ma Pittsburgh-ban történt, nem csupán bűntény. Gonoszság. Ártatlan amerikaiak ellen elkövetett merénylet, vallásszabadságunk elleni támadás. Amerikában nincs helye sem az erőszaknak, sem az antiszemitizmusnak, a gonoszságnak meg kell szűnnie.”

Naftali Bennett, Izrael diaszpóraügyi minisztere twitter-üzenetben közölte: „Izrael Állama és az izraeli kormány megdöbbenéssel és fájdalommal értesült a pittsburgh-i zsidó közösség ellen elkövetett rettenetes merényletről… Utasítottam a Diaszpóraügyi Minisztériumot, hogy készüljön fel a közösség segítésére minden lehetséges módon. Szívünk a meggyilkoltak és a sérültek családjaival van. Legyen a meggyilkoltak emléke áldott.” A miniszter személyesen vesz részt az áldoztatok temetésén. Jicchák Herzog, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke is segítségét ajánlotta Pittsburgh zsidó közösségének.

Az EMIH is kifejezte részvétét a pittsburghi antiszemita merénylet áldozatainak. „Pár száz méterre a merénylet helyszínétől töltöttem gimnazista éveimet, még a környéket is pontosan ismerem. Soha nem gondoltam volna, hogy Amerika egyik legbékésebbnek és legbiztonságosabbnak tartott kerülete, a Squirrel Hill lesz egy ilyen borzasztó antiszemita gyilkosság helyszíne. A békés kerületben, a hét legbékésebb napján, a szent Szombaton, az „Élet fája” nevű közösségben, egy újszülött kisbaba névadási szertartásán elkövetett gyilkosság arra emlékeztet mindannyiunkat, milyen nagy a felelősségünk a gonosszal szemben, amely gyakran ott üti fel a fejét, ahol a legkevésbé számítunk rá.” – nyilatkozta Köves Slomó az EMIH vezető rabbija.

zsido.com