Tévét hó 24-én (ebben az évben január 21.) emlékeztünk meg az Álter Rebbe, a ljádi Snéur Zálmán rabbi halálának évfordulójáról. A megemlékezéseket hagyományosan egy szombatbúcsúztató lakoma, úgynevezett meláve málká (a királynő kikísérése) nyitja meg. Ezen az Álter Rebbe leszármazottai vesznek részt, akiknek saját szervezetük is van, mely Az Álter Rebbe Leszármazottainak Szövetsége nevet viseli.

Az idei több mint kétszáz megjelent között chábád hászidok, egyéb hászid csoportok tagjai és a litván irányt követő családtagok egyaránt megjelentek, és történetekkel, valamint a rebbe híres dalaival emlékeztek meg közös ősükről. A találkozót vezető Shmuel Butman rabbi különleges projektet hirdetett meg az évforduló alkalmából, melynek célja az, hogy az Álter Rebbe átfogó háláchikus művét, a Sulchán Áruch háRáv című, többkötetes alkotást ebben az évben elejétől végéig közösen áttanulmányozzák. Ennek érdekében egy internetes oldalt is létrehoztak Alterrebbe.org címen, ahol bárki feliratkozhat a tanulásra, és az elvállalt oldalakat le is töltheti. Az oldal üzemeltetői természetesen emlékeztetőket is küldenek az érdeklődőknek. A kampány célja, hogy a zsidókat az Álter Rebbe írásainak tanulmányozásával hozza egymáshoz közelebb.

A találkozónak minden évben fontos része az Álter Rebbe nigunjainak, vagyis dallamainak éneklése. A chábád hászidizmus alapítója és első rebbéje ugyanis azt tanította, hogy a nigunok által az ember képes felülemelkedni és átlépni a saját korlátain, valamint azokon a határokon, melyek között találja magát. A leszármazottak számára ez a megemlékezés egyik leginspirálóbb szakasza, amikor nagyszerű ősük tíz dallamát éneklik közösen.

Az Álter Rebbe nigunjai közül a legkülönlegesebb az ún. négyrészes nigun, melyről azt mondják, hogy olyan magas spirituális szinten van, hogy csak olyan kiemelkedő eseményeken hangozhat el, mint például egy zsidó esküvő, vagy egy jud tet kiszlévkor tartott ünnepség. A dallamvonal négy szakasza a négy spirituális világot idézi meg. Ahogyan haladunk előre a nigunban, úgy kerülünk egyre magasabb és magasabb spirituális szintre. A dallam ezen a linken hallgatható meg.

Az Álter Rebbe sírja

A nigunok jelentős része szöveg nélküli dallam, mely a legmagasabb spiritualitás elérését teszi lehetővé a dalolók számára, de vannak olyanok is, melyeknek bibliai eredetű szövege van. Ilyen például a szintén az Álter Rebbének tulajdonított Kéli Átá, melynek szövege a 118. zsoltár egy mondata: „Te vagy az Istenem, neked hálálkodom, Istenem, akit magasztalok.” A széles körben ismert és énekelt dallamot itt hallgathatják meg.

Az Álter Rebbe tíz nigunja közül még megemlítjük a Kol dodi címűt, mellyel kapcsolatban az előző rebbe, Joszef Jicchák Schneersohn rabbi azt mondta, hogy ebben a dallamban olyan hatalmas erő van, mely képes egy zsidó lelkét megtisztítani. Arról szól, hogy bár úgy tűnhet, hogy az ember lelke alszik, de az isteni hang egészen a lelkéig hatol és a szívébe férkőzik, a lélek pedig azt feleli a hívásra, hogy készen áll arra, hogy teljesítse a rárótt kötelezettséget és a Tóra és a micvák által tegye fényesebbé a világot. Ez a dallam itt hallható.

Bár az Álter Rebbe 207 évvel ezelőtt, 1813-ban eltávozott a világból, dallamainak és filozofikus műveinek köszönhetően a mai napig velünk van. Emléke legyen áldott!

zsido.com