Nehezen indult, de most már jó ütemben halad a sokáig romosan álló kőszegi zsinagóga felújítása. A XIX. századból származó épület kulturális központ lesz, de vallási célokat is szolgálhat. Az épület külső munkálatai befejeződtek, a belső teret pedig felállványozták. A rekonstrukció tavaly ősszel kezdődött, az első fázis idén fejeződik be, az átadás a jövő évben várható – tudósít a JewishHeritage.

A projekt nem korlátozódik magára a zsinagógára: megújul a rabbiház, az udvar, a kert és a teljes kerítés is. A magyar állam 2016-ban vette át a zsinagógát, a beruházás teljes összege csaknem 650 millió forint.

Az 1859-ben elkészült zsinagóga jellegzetes építménye Kőszegnek, két karcsú toronnyal és lapos kupolával. Az épületcsoport létrejöttét a város szülöttje, korának jelentős filantrópja, Schey Fülöp finanszírozta.

Fotó: Wikipédia

A textilkereskedőből lett bankárt Ferenc József 1859-ben nemesi címmel tüntette ki, ő volt az első zsidó polgár, aki ebben az elismerésben részesült. Neve több helyen is feltűnik az épületen, bár már nehezen olvashatóan, most ezt is orvosolják.

A műemlékvédelmi portál munkatársát elkísérte Kőszegre mások mellett Johannes Reiss, a kismartoni Osztrák Zsidó Múzeum igazgatója is. A látogatás után az ausztriai Lackenbach temetőjében felkeresték Schey Fülöp sírját, hogy így tisztelegjenek a báró emléke előtt.

 

QR-kód segíti a megértést a bécsújhelyi zsidó temetőben

QR-kód díszíti a sírköveket a kismartoni temetőben, így egy mobillal könnyedén lefordítható a héber felirat.

 

 

Megszakítás