A szavazatok több, mint 90%os feldolgozottságánál már egyértelműek az eredmények az izraeli parlamenti választások. Bár a győzelem a várakozásoknak megfelelően a Benjamin Netanjahu vezette Likudé lett, sok váratlan fordulat jellemzi az előrehozott szavazást.

Zsinórban harmadik ciklusát kezdheti meg kormányfőként Benjamin Netanjahu, aki győzelmi beszédében most alakuló kormánya elveivel kapcsolatban így fogalmazott: „Mindenekelőtt való a katonai erő, hogy szembe tudjunk nézni az előttünk álló nagy kihívásokkal. Az első kihívás, mint eddig is, megakadályozni Irán nukleáris fegyverkezését.” Győzelme nem volt olyan arányú, mint amilyenre számítottak, míg az előző ciklusban 42 képviselője volt a Likudnak, addig a keddi választáson csak 30 helyet tudtak megszerezni.

A Kneszet helyein nagyjából fele-fele arányban osztozik a jobb és baloldal, ami a baloldal nagyarányú megerősödését jelenti. A szavazás nagy meglepetése a baloldali Jes Atid elnevezésű párt eredménye volt: második befutóként jó eséllyel ők lesznek az elsődleges koalíciós partnerek a kormányalakítás során.

A várakozásoknál gyengébben teljesített a nagy esélyesnek tartott, jobboldali vallásos párt, a Bájit Hájehudi (Zsidó otthon), a korábban befolyásos politikai erőnek számító, bal-közép párt, a Kádimá pedig a jelek szerint épp csak elérte a bejutáshoz szükséges limitet. Ezen az eredményen még kis mértékben változtathatnak a katonák szavazatai, amelyeknek feldolgozását még nem fejezték be.

fotó: Benjamin Netanjahu a Siratófalnál, miután leadta szavazatát; Marc Israel Sellem

Megszakítás