A jogászok a korábbi, Egyesült Államokban született pozitív bírósági ítéletet felhasználva próbálják rábírni az orosz kormányt, hogy szolgáltassa vissza a jogtalanul elorzott könyveket – írja az Arutz7.

A lubavicsiak azt kérik a jeruzsálemi eljárás során, hogy Izrael foglaljon le orosz tulajdonban, de a zsidó állam területén lévő vagyontárgyakat, ameddig a könyvtár hiányzó darabjai vissza nem kerülnek jogos tulajdonosukhoz, azaz a brooklyni székhelyű Chábád mozgalomhoz. A felperesek egyszer már győzelmet arattak, amikor egy amerikai bíróság nekik adott igazat és késedelmi díjat is kiszabott az oroszokra.

A Schneerson-könyvtárba összesen 12 ezer értékes könyv és kézirat tartozik, melyek közül számos darab a XVIII. század végéről származik. A gyűjteményt az első világháború óta bitorolja az orosz kormány.

„Fontos, hogy éppen Izraelben szerezzenek érvényt az ítéletnek, hiszen a Schneerson-gyűjtemény nem csupán a lubavicsi haszidok, hanem az egész zsidó nép számára felbecsülhetetlen történelmi, vallási, közösségi és kulturális értékkel bír”

– áll a bírósági beadványban.

A jogi eljárást irányító Joszef Kunun rabbi a következőt fűzte ehhez:

„A dologban rejlő keserű irónia, hogy a gyűjtemény egy részét Hitler rabolta el azzal a szándékkal, hogy múzeumban mutogassa őket, most pedig az oroszországi Tolerancia Múzeumban kívánják elhelyezni a könyveket mint háborús zsákmányt”.

Uri Kédár, az ügyet vivő jogászcsapat egyik tagja elmondta, hogy az Európai Unióban is több eljárást kívánnak indítani a könyvek visszaszerzése érdekében.

Fotó: frockinstock