Két hónappal a francia terrorcselekmények után újranyitott a párizsi kóser üzlet.

Vasárnap ismét megnyitotta kapuját az Hyper Cacher nevű kóser üzlet, ahol a januári túszdráma során négyen vesztették életüket és többen súlyosan megsérültek.

A történtek óta zárva tartották a boltot, ami szinte azonnal a megemlékezés helyszínévé vált: környékén sokan virágokkal, levelekkel, gyertyákkal és transzparensekkel állítottak emléket az áldozatoknak. Az üzletet mostanra kívül-belül felújították, és nyoma sem látszik a tragédiának.

A kereskedés tulajdonosa elmondta, hogy a mészárlás során jelen levő alkalmazottak máig nem tudták feldolgozni az eseményt és a jövőben nem szeretnének visszatérni egykori munkahelyükre.

Bernard Cazeneuve, francia belügyminiszter jelen volt a kóser bolt megnyitásán, ahol beszédében úgy fogalmazott: „Fontos számomra ebben a pillanatban, amikor az üzlet oly’ bátran újranyitja kapuit, elmondani az üzenetet: az élet erősebb, mint bármilyen terrorcselekmény. (…) Itt vagyok, hogy elmondjam: mindannyian szilárdan állunk itt, elhatározva, hogy továbbra is szabadon élünk országunkban”.

Vasárnap folyamatosan érkeztek vásárlók a környékről és Párizs más külvárosi részeiről is, hogy szolidaritásukat fejezzék ki.

„Coulibaly nem érte el a célját” – mondta a terroristáról egy vendég. „Ahogy a Charlie 7 millió példányban kelt el, úgy fog berobbanni a Hyper Cacher forgalma is. Mindenki ide jön majd, hogy támogassa” – fogalmazott egy másik vásárló.

 

Kép forrása: http://www.lemonde.fr/actualite-medias/article/2015/03/16/reouverture-de-l-hyper-cacher-les-clients-n-ont-surement-pas-peur_4593939_3236.html

 

 

 

Megszakítás