Rikoho Madarame annyira szereti Netánját, hogy adományozott egy planetáriumot a városnak.

Néhány napja avatták fel a Madarame Planetárium és Meditációs Központot Netánján. A 3 millió dolláros költségvetéssel felépített, 1000 négyzetméteres tudományos központot a 79 éves japán üzletember, Rikoho Madarame adományozta a tengerparti városnak. Madarame, aki feleségével és lányával érkezett az országba, elmondta, hogy nagy rajongója Izraelnek, és régóta mély lelki kötődést érez a zsidó nép felé.

„A hetvenes években találkoztam amerikai zsidó üzletemberekkel. Közeli kapcsolatba kerültünk; tőlük hallottam először a holokausztról és a zsidó nép megannyi szenvedéséről. Később még több zsidó barátra tettem szert, Japánban és külföldön egyaránt. Megismerkedtem Elád Lévivel, aki akkoriban a tokiói izraeli nagykövetség attaséja volt. Érdeklődtem nála, hogy hol érdemes Izraelben befektetni. Netánjában – vágta rá rögtön. De miért éppen ott? – kérdeztem. Mert ott él a lányom, de egyébként is egy nagyszerű város. – mondta. Ezért ellátogattam Netánjába, beszéltem a polgármesterrel, és valósággal beleszerettem a városba. Most pedig végre elkészült a beruházás” – mesélt Madarame.

Netánjá polgármestere és Rikoho Madarame
Netánjá polgármestere és Rikoho Madarame
„Sokan kérdezték tőlem Japánban, hogy miért pont Izraelben jótékonykodom? Mindenkinek ugyan az a válaszom: a zsidó népnek és a zsidó államnak különleges helye van a szívemben. Ez egy olyan érzés, amit nem tudok megmagyarázni, még saját magamnak sem” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy azért éppen egy planetárium felépítését támogatta, mert a világegyetem titkai utáni kíváncsiság egyetemes emberi tulajdonság.

„Akármerre járunk, mindig láthatunk eget kémlelő embereket éjszakánként. A filozófiám nagyon egyszerű: minden ember egyenlő és végső soron mindannyian nagyon hasonlítunk egymásra” – közölte.

941b8a_0c4cb5eb9705484797de0acb45cc8ff0

A planetárium ünnepélyes megnyitójára eljött Ofir Ákunisz tudomány-, technológia- és űrkutatás-ügyi miniszter, Mirjám Freiberg-Ikár, Netánjá polgármestere, és Kodzsi Tomita japán nagykövet is. Ezt követően utcanév-adó ceremóniára került sor a városban. A híres zsidómentő japán diplomatáról, Csiune Szempo Szugiháráról neveztek el utcát. Szugihara Litvániában mentette meg több ezer zsidó életét a részükre kiállított tranzitvízumok segítségével. A háború után a Jád Vásem Intézet a Világ Igazai kitüntetést adományozta neki. Az ünnepségen részt vett Szugihara fia és a megmentett zsidók képviselői is. Netánján még ma is élnek olyan emberek, akik a diplomatának köszönhetik életüket.

Forrás: Israel Hayom

Megszakítás