Chiune Sugihara közel 6 ezer litván zsidónak segített megmenekülni a holokauszt szörnyűségei elől.

Utcát neveztek el Izraelben a japán „Schindlerként” elhíresült diplomata, Chiune Sugihara tiszteletére kedden – adta hírül a Jerusalem Post. A magas rangú tisztségviselő kormányának parancsa ellenére is több ezer vízumot állított ki a kétségbeesett zsidóknak a második világháború idején.

Sugihara a papírok gyártását 1940. júliusában kezdte el Litvániában, és azután is folytatta, hogy egy hónappal később bezárták az országban működő japán konzulátust. A diplomata az utolsó pillanatig igyekezett vízumokat kiállítani, amiket végül a vonata ablakából szórt ki. A peronon ragadt zsidóktól hajlongva kért bocsánatot, amiért nem tudott segíteni nekik.

Miriam Fierberg-Ikar, Netánja polgármestere személyesen avatta fel az utcatáblát, amelyre Sugihara nevét vésték. Az eseményen a diplomata fia, Nobuki Sugihara is részt vett. „Nagyon köszönöm, hogy utcát neveztek el édesapám után” – mondta a fiú. „Az apám egykor kiutat mutatott a holokauszt elől menekülőknek, és ez az utca most a jövőt mutatja a fiatalok számára” – tette hozzá.

Sugihara tevékenységével összesen ötször több ember életét mentette meg, mint a szintén életmentő munkájáról elhíresült Oskar Schindler. Hazatérése után a japán külügyminiszter utasítására le kellett mondania posztjáról a kormány parancsainak megszegése miatt. Chiune Sugihara hazájában elismerés nélkül, 1986-ban hunyt el. Mint korábban megírtuk, a japán Külügyminisztérium csak 1991-ben kért bocsánatot egykori konzuljának özvegyétől, illetve családjától, később pedig emléktáblát avattak a tiszteletére Tokióban, a Külügyminisztérium központjában.

zsido.com

 

Kép forrása: thegalleryofheroes.com