Chiune Sugihara konzulhelyettes volt a litvániai Kaunas városában, ahol több ezer, a náci üldöztetés elől menekülő zsidónak adott ki utazási vízumot 1940-ben. A japán külügyminisztérium nyomására később le kellett mondania a pozíciójáról, és önszántából élt száműzetésben hosszú éveken át.

Sugihara több mint kétezer vízumot állított ki, és ezzel több mint hatezer (más forrás szerint tízezer) ember életét mentette meg. A lázas munkával töltött öt hét alatt sok dokumentumot kézzel írt meg – az utolsó vízumot a már induló vonat ablakán adta ki, miután bezárták a konzulátusát, és elrendelték, hogy hagyja el az országot.

„Sugihara a bizonyítéka annak, hogy az is számít, ha akár csak egy ember elhatározza, hogy szembeszáll a gonosszal, akármik lesznek is a következmények.“ – mondta Abraham Cooper rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ dékánhelyettese.

Bár Izraelben és a tengerentúlon Sugihara ismert hős, Japánban szinte egyáltalán nem tudnak róla. Mostantól ez is megváltozhat, mivel a múlt hónapban kormányjavaslat született arról, hogy a „japán Schindler“-ként ismert Sugihara tevékenységéről szóló dokumentumokat eljuttassák az UNESCO Világ Emlékezete nyilvántartásához.

41N7DQDZ73L._SX312_BO1,204,203,200_
Alison Leslie Gold: Chiune Sugihara, a holokauszt hőse
Ezen a héten kiállítás nyílik Tokióban, mely Sugihara és Anne Frank életét mutatja be. Az év folyamán várható a Chiune Sugihara életét feldolgozó film megjelenése is.

A Sugihara által segített menekültek legnagyobb része Németországból és Lengyelországból érkezett. Az általa kiállított vízumok segítségével ezek az emberek előbb Japánba, onnan a biztonságosnak számító Kínába utazhattak, utána pedig tovább az Egyesült Államokba.

Sugiharát a háború után elbocsátották a japán külügyi szolgálattól, ezután éveken át a tengerentúlon dolgozott és tanított. A Japán középső részén fekvő szülővárosában kis múzeumot rendeztek be az emlékére. A japán Külügyminisztérium 1991-ben kért bocsánatot egykori konzuljának özvegyétől, illetve családjától, később pedig emléktáblát avattak a tiszteletére Tokióban, a Külügyminisztérium központjában.

sugihara_sidebar_01
Chiune Sugihara feleségével, Yukikóval
„Kevés olyan ember van a történelemben, mint Chiune Sugihara – mondta Alison Leslie Gold, a Sugiharáról szóló monográfia szerzője. – Akinek az emberi értékrendje messze felülmúlja a praktikumot, vagy a saját biztonságát. Általuk bizonyosodhatunk meg arról, hogy morális válsághelyzet idején lehetséges az árral szemben úszni, és a szélbe dobhatjuk az elővigyázatosságunkat.“