Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az egyiptomi lakosok, a szorosabbá váló diplomáciai kapcsolatok ellenére sem szimpatizálnak a zsidó állammal.

Az egyiptomi lakosság Izraelre tekint a legkevésbé pozitívan – derült ki egy felmérés alapján, melyben több mint 1500 állampolgárt kértek arra, hogy -100 és +100 közötti értékkel fejezzék ki, hogy a számukra felsorolt 26 országot mennyire vélik barátságosnak, semlegesnek, illetve ellenségesnek.

Az Egyptian Center for Public Opinion Research által kedden közzé tett eredmények szerint Szaúd-Arábia áll a legközelebb az észak-afrikai ország lakosaihoz. Az átlagosan +88 ponttal díjazott győztes után +82 pontot elért Kuvait, majd Bahrein, Szudán, Omán, Tunézia és Marokkó következik.

A legkevesebb pontszámot Izrael számára ítélték meg a válaszadók, akik súlyosan lepontozták a zsidó államot, átlagosan -88 pontot jelöltek meg esetében. A második helyen, igen nagy különbséggel, az Egyesült Államok végzett, -32-es értékkel. Irán, Törökország, Katar és Dánia szintén negatív előjelű pontszámmal végzett.

A közelmúltban több szakértő is az Izrael és Egyiptom közötti diplomáciai kapcsolatok rég nem tapasztalt pozitív fejlődéséről számolt be, ezért különösen figyelemreméltó, hogy milyen erős ellenszenvvel viseltetnek az egyiptomi lakosok a szomszédos országgal szemben – foglalja össze az eredményeket a Jerusalem Post.

zsido.com

 

Kép forrása: jpost.com