Egy izraeli szakemberek által vezetett nemzetközi kutatócsoport két óriásbolygót fedezett fel távoli naprendszerekben. A két új bolygó a Jupiterhez hasonló méretű és olyan közel vannak a csillagjukhoz, hogy kevesebb, mint négy nap alatt megkerülik. Ez azt jelenti, hogy egy földi év ott 90-et jelent.

Az Európai Űrügynökség Gaia űrobszervatóriuma által végzett kutatást Shay Zucker professzor és Aviad Panhi doktorandusz vezette – írja az israel21c.org. Saját naprendszerünkben nyolc bolygó található, de alig tudunk valamit a galaxisunkban, a Tejútrendszerben fellelhető megszámlálhatatlanul sok égitestről.

Távoli naprendszerekben lévő bolygókat először 1995-ben azonosítottak, és azóta is nagy érdeklődés övezi ezeket a csillagászok részéről, akik remélik, hogy még többet fedezhetnek fel. Az új bolygók a kevéssé regényes Gaia-1b és a Gaia-2b nevet kapták a 2013-ban felbocsátott és körülbelül 2025-ig működő Gaia űrobszervatórium után. A bolygókat annak köszönhetően fedezték fel, hogy minden egyes alkalommal, amikor elhaladnak a napjuk előtt, egy picit „kitakarják”, így ciklikusan változik a fény intenzitása – magyarázza Aviad Panhi.

A két új bolygón kívül, amelyek az elsők, amiket a Gaia azonosított, további 40 lehetséges objektumot tartanak számon.

„A felfedezett bolygók nagyon közel vannak a napjukhoz, ezért a hőmérséklet rajtuk rendkívül magas, körülbelül ezer fok, így nulla esély van arra, hogy ott élet alakuljon ki”

– mondta Panhi, hozzátéve: meggyőződése, hogy számtalan olyan bolygó van, amelyeken igenis van élet, és joggal feltételezhető, hogy a következő néhány évben szerves molekulákra utaló jeleket fedeznek fel távoli bolygók légkörében.

Fotó: NASA on Unsplash