Néhány évvel ezelőttig Izraelben csak állatkertben lehetett flamingókat látni, de most már a rózsaszín madaraknak egy természetes élőhelye is kezd kialakulni. Ezeknek a flamingóknak a története igazán lenyűgöző – magyarázza lelkesen Inbar Shlomit Rubin, a madarak egyik kedvenc helyének az észak-izraeli Hula Lake Parknak az idegenvezetője. További néhány száz flamingó található Eilatban is – írja az israel21c.org.

„Nyolc-tíz évvel ezelőttig a flamingó ritka és átutazó fajnak számított, sem télen, sem nyáron nem maradt itt. Igazi szenzáció volt, ha megjelentek, mindenki autóba pattant, hogy megnézze őket”

– mondja az idegenvezető. Az elmúlt néhány évben a flamingók egyre nagyobb számban érkeznek, és hosszabb ideig maradnak.

2022-ben is sok madár érkezett, a számuk eléri a kétszázat – számolt be róla Inbar Shlomit Rubin. Viselkedésük megváltozásának számos lehetséges oka lehet: kevesebb csapadék Afrikában, hosszú aszályok, a mezőgazdasági termelés megváltozása. A madarak vonulási útvonalai is módosultak – mondja a szakember.

A flamingók Iránból származnak, Rubin azzal szokott viccelődni, hogy reméli a kecses rózsaszín madarakat nem vádolják majd kémkedéssel. Egyre több példányt látnak el gyűrűvel vagy jeladóval, hogy feltérképezzék új szokásaikat, nem tudják, hogy Iránban folynak-e ilyen kutatások.

Bár a Hula-tó az egyik legfontosabb menedékhely a vándormadarak számára a kontinenseken átívelő útjuk során, mivel táplálékot és biztonságos környezetet nyújt számukra, a flamingók számára nem a legkézenfekvőbb választás. A tó ugyanis édesvizű, a flamingók pedig hagyományosan a sós vizet kedvelik.

Inbar Shlomit Rubin szerint úgy tűnik, hogy a flamingók alkalmazkodtak a körülményekhez, bőven találnak táplálékot, jól érzik magukat.

Fotó: Lex Melony on Unsplash

Megszakítás