Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium bejelentette, hogy 1 millió dollárral segíti a floridai hurrikánban súlyos károkat szenvedett zsidó közösségeket. “A zsidó állam egyik feladata, hogy segítsen a bajba került testvéreinken. Houstont különösen nagy csapás érte, és a zsidók által lakott városrészek 70%-át elöntötte az áradás. Zsinagógák és iskolák kerültek víz alá és váltak használhatatlanná. Az idősek otthona is károsodott és több száz család vált hajléktalanná. Az amerikai zsidó közösségek hosszú éveken át kiálltak Izraelért, amikor szükség volt rá, most eljött az idő, hogy Izrael álljon ki e közösségek mellett.” – mondta Náftáli Benet miniszter. A pénzt a károkat szenvedett zsinagógák, iskolák és közösségi központok újjáépítésére használják fel, melyeknek Az Egyesült Államokban nem jár állami támogatás.

Egy houstoni zsinagóga evakuálása

Előkerült napló

Három évvel a három gus ecioni tinédzser meggyilkolása után megtalálták egyikük naplóját, mely az elrablásukhoz használt autó roncsai közül került elő. A három fiatalt Jeruzsálem és Hevron között vette fel autójába két arab, majd agyonlőtték őket. Holttestükre csak hosszas kutatás után találtak rá a hatóságok. A 16 éves Gilád Sáer utolsó hónapjait megörökítő, megégett-elázott naplójából édesanyja közöl részleteket hamarosan megjelenő könyvében. A lapokra a fiatal legbensőbb gondolatait vetette, írt érzéseiről, vágyairól, félelmeiről, hitéről. “Hétfőn engem kértek fel előimádkozásra a reggeli imához a jesivában. Ez a sáchárit (reggeli ima) volt a legerősebb ima, amit valaha mondtam. Az ima előtt felkészültem a feladatra, hogy a közösség képviselője legyek és rajtam keresztül szálljanak fel az imák Istenhez. Felemelő és különleges élmény volt. Ima közben magukkal ragadtak az érzelmek. Minden erőmmel azon voltam, hogy tisztán és összpontosítva imádkozzak. Nagyszerű érzés volt. Azóta igyekszem, hogy minden imám ilyen legyen. Korábban gyakran elkéstem az imákról, volt, hogy ki is hagytam némelyiket. De ma elhatároztam, hogy többet ilyen nem fordul elő. Nem hagyom el magam, nem lehet rajtam úrrá a rosszkedv. Isten segítségével sikerülni fog.” Bát-Gálim, Gilád édesanyja elmondta, hogy ezek a sorok érintették meg a leginkább. “A zsinagógánkban van egy tóratekerecs, amit a fiam emlékére írtak. Amikor előveszik, ezek a sorok jutnak az eszembe. 16 és fél év jutott neki, de az hiszem, ez idő alatt teljes életet élt.” Egy másik bejegyzésében Gilád a saját nevére reflektált: “Van bennem valami különleges, és ez az életerőm. Hatalmas energia munkál bennem, és ez abban a hatalmas örömben nyilvánul meg, amit a nevem is jelent [Gilád – örökké tartó öröm]. És abban a hatalmas szeretetben, melyet családom és a barátaim felé érzek.”

Gilád naplója

Az Arieli Egyetemen lerakták Izrael hatodik orvosi karának alapkövét

A Tel-Avivtól 40 km-re keletre, a Somron fővárosában működő intézmény új szárnya az amerikai milliárdos, Sheldon Adelson nevét viseli majd, aki 5 millió dollárral járult hozzá a 28.4 millió dolláros beruházáshoz. Az ünnepségen részt vett Netánjáhu miniszterelnök és Benet oktatásügy miniszter is. Utóbbi így méltatta az eseményt: “Az itt végző orvosok sok éven keresztül gyógyítják majd a betegeket, de az Arieli Egyetem egyben az izraeli társadalom nyílt sebeit is befoltozza, és segít hidat építeni szomszédjaink felé. Ez az intézmény minden izraeli előtt nyitva áll, legyenek azok zsidók vagy arabok, vallásosak vagy világiak, szegények vagy gazdagok. Az új tanszék megnyitása egyaránt nagy lépés az izraeli orvosképzés és Ariel városa számára is, mely felkerült a térképre és ott is marad.” A miniszterelnök a következőket fűzte hozzá: “Ez egy pluralista intézmény, mely jól kifejezi Izrael valódi szellemiségét. Tovább építjük Arielt, és az mindig Izrael része marad.”

Az egyetemen jelenleg 15 000 hallgató tanul, 300 oktató dolgozik és az intézmény számos más munkalehetőséget is teremt a 18 000 fős város lakosságának.

Az Arieli Egyetem

Elkobozták az aligátorbőr kipákat

Különös fogása volt az izraeli természetvédelmi hivatal ellenőreinek, akik egzotikus vadállatok bőréből készült kipákat foglaltak le egy jeruzsálemi judaika üzletben. A csillagászati áron árult alligátor-, strucc- és kígyóbőrből készült termékeket engedély nélkül hozták be az országba, és ezért a teljes árukészletet elkobozták. Az óvárosban elhelyezkedő üzlet tulajdonosa elmondta, hogy mióta a közvélemény tudomást szerzett a dologról, folyamatosan zaklatják őket a radikális állatvédők, akik a bolt felégetésével fenyegetőznek. “Egy olyan terméket szerettünk volna bevezetni, mely a luxushoz szokott vevők igényeit elégíti ki. A különleges bőr felhasználásával, kézzel készített kipákban beépített hajcsat található, és tömörfa dobozban árusítottuk őket 5000 sékeles (370 000 forint) áron. Ha valaki egy 10 000 dolláros Gucci öltönyben feszít, nem vehet fel hozzá egy filléres kipát.” – mondta a tulajdonos. Reményei szerint hamarosan beszerzik a megfelelő engedélyeket és ismét a polcokra tehetik a luxuskipákat, a választékot pedig krokodilbőr mezuzatokkal és struccbőr tfilintáskával egészítenének ki.

Luxuskipa