Ötven darab színes, könnyű, gyermekméretű kerekesszéket adományozott a Remény Kerekesszékei (Wheelchairs of Hope) nevű izraeli non-profit szervezet dél-afrikai mozgássérült gyermekek részére.

Az olcsó és kis fenntartási költségű kerekesszékeket egy izraeli pár, Pablo Kaplan és Chava Rotshtein tervezte humanitárius céllal, azért, hogy a fejlődő országokban élő mozgássérült gyerekek minél egyszerűbben juthassanak hozzá e számukra létfontosságú segédeszközhöz. A székeket a jeruzsálemi ALYN Gyermekkórház és Rehabilitációs Centrum szakembereinek segítségével fejlesztették ki.

A kerekesszékekre matricákat ragasztottak „Dél-afrikai gyermekeknek szeretettel Izraelből” felirattal, és négy központban, egy fokvárosi és egy johannesburgi kórházban, valamint Durban és Margate egy-egy, sérült és beteg gyermekekkel foglalkozó intézményében osztják szét a rászorulók között. Dél-Afrikában nagyjából 600 ezer mozgássérült gyermek nem tud iskolába járni, mivel szüleik nem engedhetik meg maguknak, hogy beruházzanak egy kerekesszékre. „Nem maga a kerekesszék a nagy ötlet, hanem az a mobilitás és függetlenség, amit a gyerekeknek ad, akik másként nem vehetnének részt sem az oktatásban, sem a közösségi életben” – mondta az egyik megálmodó, Kaplan.

Az eszközöket a nemzetközi cionista nőszervezet, a WIZO dél-afrikai tagjai, valamint a dél-afrikai izraeli nagykövetség dolgozói osztják szét a rászorulóknak.

A Remény Kerekesszékei szervezet korábban Vietnámban, Peruban és Tádzsikisztánban is adományozott kerekesszékeket, valamint kilenc évesnél fiatalabb mozgássérült gyermekeknek Izraelben és a Palesztin Autonómia területén is, továbbá szíriai menekült gyerekeknek is juttattak ilyen eszközöket. Idén Dél-Afrikán kívül Argentínában is adományoznak székeket.

zsido.com

Forrás: The Tower