Izraeli játékterápia segíti az ukrán menekült gyerekeket háborús tapasztalataik feldolgozásában, számol be a ynet. A gyerekek, különösen ha trauma érte őket, sokszor nehezen fejezik ki érzelmeiket. Egy új, izraeli szakemberek által kifejlesztett játék célja éppen az, hogy teret adjon a háborús élmények feldolgozásának és kifejezésének.

Az elhúzódó háborús helyzet a gyermeket sem kíméli. Otthonuktól távol, megszokott hétköznapjaikból kiszakítva és gyakran szüleik nélkül kell menekülniük. A stressz, a rettegés és a depresszió mellett biztosan sokan küzdenek majd a későbbiekben poszt-traumás szindrómával is.

„A fejlődés különféle fokain álló gyermekek nem képesek feldolgozni, szabályozni vagy kifejezni az érzéseiket. Nehéznek találják a bonyolult események vagy tapasztalatok elmesélését és könnyen kialakul náluk a poszt-traumás szindróma”

– mondta dr. Jáel Livne, az Oránim Főiskola szakértője.

Dr. Itáj Peszách, az izraeli Szafra Gyermekkórház igazgatója testközelből látta az egyik napról a másikra hazátlan menekültté vált gyermekeket, amikor az izraeli delegáció tábori kórházát állították fel Ukrajnában. Hazatérve azonnal nekilátott, hogy csapatával ki kell dolgoznia egy olyan módszert, mely segíti a gyermekeket és a szüleiket a trauma feldolgozásában. Így született meg az izraeli Sebá Egészségügyi Központ és az Oránim Főiskola közös termékeként az a terápiás eszköz, mely az ukrajnai gyerekeket segíti az átélt szörnyűségek feldolgozásában. Az eszköz nem más, mint az új realitás feldolgozásában és a normalitás érzésének visszaállításában segítséget nyújtó játék.

„A humanitárius segélyek nyújtásával töltött évek során felismertem, hogy a krízishelyzetben levő gyerekeknek leginkább arra van szükségük, hogy segítsék őket a tapasztalataik feldolgozásában. A gyermekek nem mindig képesek érzelmeik kifejezésére és magukra maradnak a gondolataikkal. Az ebből eredő magányosság-érzés nehéz és nyomasztó teher, amit egyedül viselnek a szívükben”

– magyarázta Livne. –

„Életcélomnak azt tartom, hogy minél kisebbre csökkentsem a világban a szenvedést, kezdve azokkal, akik a közelemben vannak egészen olyan projektekig, mint ez a mostani is, mely azokat a gyermekeket segíti majd, akiknek a világa egy csapásra omlott össze. Ők jelentik a jövőt, és annak érdekében, hogy reményben nőhessenek fel, támogatást kell kapniuk a trauma felismeréséhez.”

A dr. Livne és dr. Peszách által megalkotott játékot Inbál Bár-Meir dizájner és Májá Bár-Jehuda projektmenedzser fejlesztette ki. A játék bábui egy nagy méretű gyufásdobozban élnek. A cél az, hogy a játék által a gyermekek megnyíljanak és beszélni kezdjenek az átéltekről, illetve képesek legyenek kifejezni az érzéseiket, félelmeiket és aggodalmaikat.

A játék tartozékai azok a bábuk, amelyeknek a gyermekek elmesélhetik aggodalmaikat, vagyis a félelmüket a babára vetíthetik. A terapeuta vagy a szülő feladata az, hogy reflektáljon a gyermek érzelmeire és segítsen neki feldolgozni és megfogalmazni az érzelmeiket. A játék továbbá segít a gyermekeknek abban, hogy elképzeljék a normalitásba való visszatérést.

A játékot sok ukrajnai kisgyereknek kiosztották már. A dobozokat Izrael-szerte gyermekek százai készítették kézzel különféle ifjúsági szervezetekben, illetve a Szafra Gyermekkórház egyes osztályain. A gyerekek rövid üzeneteket is írtak az egyedi, kézzel készített csomagokhoz. Az ukrajnai izraeli nagykövetség több száz csomagot juttatott már el a kijevi központi gyermekkórházba, ahol orvosok, pszichológusok, szociális munkások és családtagok használják majd, hogy általa segítsenek a gyerekeknek a trauma feldolgozásában.