4 perc alatt 99 százalékos biztonsággal állapítja meg a korokozó jelenlétét.

2015-ben 212 millió embert fertőződött meg maláriában világszerte, és közülük 429 ezren vesztették életüket. Izraeli kutatók régóta keresik a betegség ellenszerét. Egy 2010-ben alapított izraeli cég által kifejlesztett műszer képes gyorsan és megbízhatóan kimutatni a kórokozó jelenlétét egy számítógépes képfeldolgozó algoritmuson alapuló vizsgálat segítségével.

Évente mintegy 500 millió maláriatesztet végeznek, 70%-ban kézzel, mikroszkóppal, ami meglehetősen lassú és nem teljesen megbízható eljárás. A vizsgálatok további 30% -a alkalmával gyorstesztet alkalmaznak, ami még kevésbé megbízható.

“Mindenki számára világos volt, hogy a jelenlegi helyzet nem éppen ideális, és nagy szükség lenne egy fejlett technológiát használó megoldásra.” – mondta az új vizsgálati eljárást kifejlesztő Sight Diagnostics cég vezetője, Joszi Pollak. A vérmintát elemző program négy perc alatt 99%-os biztonsággal állapítja meg a kórokozó jelenlétét, típusát és a paraziták számát. A vizsgálatok eredményeit a cég adatbázisa őrzi.

“Az új technológia alapja a számítógépes képelemzés és tanulás. A fertőzött vérminták látható jellegzetességeit megjegyzi a számítógép, és ezek alapján azonnal dönteni tud az újabb mintákat illetően, a növekvő adatbázis pedig további javítja az algoritmusok pontosságát.”- magyarázta Pollak.

Joszi Pollak

“A tavalyi évben több százezer mintát vizsgáltunk meg, így nagyon széles adatbázis alapján dolgozik az értékelő szoftver. Ezért vagyunk képesek nagy biztonsággal, már korai szakaszban kiszűrni a fertőzést.” – tette hozzá. A korai felismerés azért fontos, mert előfordul, hogy egy maláriával fertőzött személyen csak késve jelentkeznek a betegség tünetei, aki így akaratlanul másoknak is átadhatja a kórokozókat.

A Sight Diagnostics tavaly áprilisban kezdte meg működését Indiában egy amerikai egészségügyi vállalattal közösen. Indiában rendkívül gyakori a maláriás megbetegedés, és csak az esős évszakban kezdik meg a szűrést, ráadásul minden évben új alkalmazottakkal, akiket még ki is kell képezni. “Igyekszünk minél több nonprofit szervezettel együttműködni, hogy sok helyre eljuttathassuk a berendezéseinket. Ezek kezelése nem követel nagy szakértelmet, és pontos diagnózis adnak.” – mondta Pollak.

Maláriával fertőzött vérminta

Az izraeli technológiát elsősorban már működő laboratóriumi felhasználásra tervezték, de hamarosan a hordozható kivitel is elkészül, ami lehetővé teszi a központtól távoli, kisebb településeken való használatát, illetve képes lesz a teljes vérkép elemzésére. Ezt az amerikai hadsereg egészségügyi parancsnokságával együttműködve telepítik hamarosan Kenyában.

A közeljövőben újabb betegségek felismerésére is megtanítják a programot, hogy képes legyen úgynevezett “alvó betegségek” diagnosztizálására, mely hosszú lappangási idejük alatt anélkül fertőznek, hogy a kórokozó hordozója tudna fertőzöttségéről.

A 30 alkalmazottal, Jeruzsálemben és Tel-Avivban működő start-up cég kínai befektetőkkel összefogva 15 millió dolláros tőkére tett szert, ami lehetővé teszi a kutatások folytatását és a nemzetközi piacokra való betörést.

A diagnosztikai berendezés

 

Forrás: Israel21